Arlabloggen

Kastrering

Idag är veterinär Caroline Almroth här för att kastrera en del kalvar. Ett kastrerat handjur kallas för stut. Stutar passar bra som landskapsvårdare. De är lugna och snälla. Det är betydligt säkrare att ha stutar ute på betesmarkerna om sommaren, än okasterade tjurar som kan vara farliga för människor.

Först söver Caroline kalven.

 

Caroline lägger lokalbedövning runt pungen och när bedövninen har verkat börjar ingreppet.

Huden klipps upp.

Testiklarna tas ut.

Med en tång stryps blodtillförseln.

Nu är testiklarna bortskurna och det blöder minimalt från såret. Tången tas bort. Det tar någon timme innan narkosen går ur och kalven vaknar.

Caroline tycker att kalvarna på Dansjö är snälla och keliga.

2 Kommentarer

Joachim  •  Jan 28, 2010 23:53
Hej Marie. Tack för de fina orden. Djuren har olika individuella egenskaper. Mjölkavkastningen varierar tex även köttproduktionsegenskaperna, temperamentet är viktigt för oss. Vi vill ha lugna, trygga djur på gården eftersom de är lättare att hantera dem. Vi har personal som hjälper till med djurskötseln och våra barn är med ibland i arbetet. Alla olycksrisker måste minimeras. Hos oss är varje individ viktig, även om vi har många. Vi har ett stort intresse i våra kor och kofamiljer. Vissa av djuren blir vi särskilt fästa vid. Det kan vara djur som är extra snälla eller djur man har räddat från olycka vid något tillfälle. Det är de individuella egenskaperna som man tar hjälp av när man sköter och planerar för djuren. Hälsningar Jocke.
Marie  •  Jan 27, 2010 22:44
Hej! Jag har följt din blogg sen den startade men det här är första gången jag ger en kommentar, otroligt kul att följa ert liv på gården. Jag blir alldeles varm i hjärtat att se hur fint ni har det och värnar om djuren både för deras välmående och känslomässigt trots att ni är en så högproducerande anlägging, tänk att ni har namn på alla. All kredd till er!!!