Arlabloggen

Prinsessa med gamla gener

Detta är 2583 Princess. Hon är född 13/9-2006. Hennes pappa är dock född 21/9-1973 i Finland.

Hennes pappa heter 67 Salintupa (se bilden överst till höger). Han var en topptjur i början av 80-talet. Hans sperma finns nedfryst. Sperman har plockats fram och använts 27 år senare.

Princess mjölkar bra precis som sina ko-legor men har lite annorlunda utseende. Hon är mindre och knubbigare än de andra korna.

Hon har dessutom mycket mindre öron. Hon är väldigt lugn och snäll.

2 Kommentarer

Joachim  •  Feb 04, 2010 19:26
Hej Elin. Det är Anna-Karin (frugan) som ansvarar för avelsarbetet på gården. Hon luskar rätt på en och annan udda semindos. Hon är engagerad i Viking Genetics och Freja husdjur. Här på gården finns lite av varje, men vi korsar inte mjölkraserna med varandra. De korsningar som görs är köttrassemineringar ämnade för köttproduktion. Vad beträffar Salintupa vet jag att Anna-Karin växte upp med Salintupakor i sin hembyggd och fick idén att återförskaffa en sådan ko. Hälsningar Jocke.
Elin Rydström  •  Feb 03, 2010 17:38
Vi har också haft kor efter Salintupa. Vi har fortfarande kor i den linjen. Salina, Silvia, Sikoria, Selma, Sonja och Salvia. Mycket vackra, välbyggda, hållbara och bra avkastande kor. Silvia tex som har kalvat 7 ggr kan fortfarande jobba som pin-up-ko Visste inte att det fanns att tillgå sperma från Salintupa. hälsningar Elin