Arlabloggen

Gulliga kalvar

Jerseykalvar är något alldeles extra söta. De är mindre än de andra raserna och har ljus päls men mörk teckning runt ögon och mörk mule.

Det ser ut som att Jesreykalven har sminkat sig med kajal.

Kalvens nos kallas mule. Den känns fuktig,  slemmig och sval. Om kalven blir sjuk och får feber blir mulen torr och varm.

Här sover en köttraskalv. Mamman är mjölkko och pappan är av rasen Simmental. Den rasen änvänds till köttproduktion eftersom den ger större köttillväxt. Vissa kor som producerar mindre med mjölk eller har sämre temperament semineras med köttrassperma. Då används avkomman till köttuppfödning istället för mjölkproduktion.

2 Kommentarer

Joachim  •  Jan 27, 2010 14:17
Hej Agnetha. Vi ska vara stolta över svensk djurhållning den är bäst i världen. Det finns tyvärr undantag och det gör det i alla brancher. Det är en tillfredsställelse att ha välskötta och välmåened djur och det ger bättre ekonomi. En ko kan bli 15-20 år gammal. Våra produktionsdjur blir dock inte så gamla eftersom vi vill kunna äta köttet efter dem när de slaktas. Vi känner också lite sorg över de kor som åker till slakt, men det är en del i vår affärsidé, att även producera kött av bra kvalitet. Det är viktigt att skicka välmående djur till slakt. Vi har stora krav på köttkvalitet ifrån konsument och slakteri. Kor som är sjuka eller mår dåligt skickas inte till slakteriet utan avlivas på gården och hämtas för destruktion. Vi äter kött från vår egen gård och har dessutom en gårdsbutik där nöt och viltkött säljs. Hälsningar Jocke.
Agnetha Hesselgren  •  Jan 27, 2010 11:36
Hej jag tycker mycket om alla djur, du har mycket fina välskötta djur, tänk om alla bönder hade det, jag tycker synd när dom måste gå till slakt, hu gamal kan en ko bli,? brukar ni tag vara på erat egna kött? när jag var barn så arbetade min pappa som ladugårds- förman jag kommer ihåg på en gård som Greve Oscar Bernadotte hade, min pappa fick slakta sjuka kor, det gör man väl inte i dag ? det var inte bra, jag önskar dej lycka till, mvh Agnetha Hesselgren