Arlabloggen

Lördag i stallet på Dansjö gård

Idag är det dags för rengöring hos mjölkkalvarna. Detta innebär att vi tar bort den gamla halmbädden och lägger in ny torr, fräsch  halm. Vi använder en bobcat minilastare men även grep. Detta är ett mycket viktigt jobb dels för att kalvarna ska må bra och dels för att undvika att det kläcks flugor i halmbädden. Detta arbete utförs var 10-11 dag eftersom det följer flugornas kläckningstider. Man vill inte ha flugor i stallet, tro mig.  Kalvarna går i lösdriftsboxar och får dricka mjölk på nappar.  Dom får även hö, kalvpellets och ensilagemix att äta.  Ska kalvarna bli duktiga mjölkkor måste dom få en fin uppväxt.

 Idag måste vi vara färdiga tidigt med djurskötseln, senast kl 18.00 för att vi ska på fest hos en mjölkbonde. Det är bara att hoppas på att det inta föds en ny kalv precis när vi ska gå hem för då blir vi försenade. Vi väntar en utav våra bästa kor Starlet som ska kalva vilken dag som helst.

arla

2 Kommentarer

Åsa  •  Nov 09, 2009 23:29
Hej på er Hur gick det blev det någon fest? MVH Åsa
Joachim  •  Nov 10, 2009 03:10
Hej Åsa. Vi hann till festen och den blev mycket trevlig. Det var flera unga mjölkbönder på samma fest så stämningen var hög. Efter en sen hemkomst på natten var vi ganska trötta på söndagsmorgonen. Mvh Jocke