Våra mejerier

Boxholm mejeri

I början av 1890-talet grundades mejerier vid Boxholms Bruk, Mellansjö och Somvik, dit närboende bönder kunde leverera mjölken från sina gårdar. Mejerierna specialiserade sig på tillverkning av "helfet storpipig skogsbetesost" och vann därefter flera gånger första pris för sin ost på den Allmänna svenska ostutställningen.

Än i dag är det ost som tillverkas i Boxholm. Mejeriet är känt för sin Gräddost som man var först med i Sverige liksom sina goda kryddostar. Grundprincipen vid osttillverkningen är fortfarande densamma som för hundratals år sedan trots att Boxholm nu tillverkar flera ton ost till milda, lagrade och kryddade ostar av olika slag.

Fakta 

  • Mjölkinvägning: cirka 18 miljoner kilo mjölk per år varav ungefär 20 % ekologisk mjölk
  • Byggår: 1939
  • Antal medarbetare: 24 personer
  • Produktionschef: Tomas Palmkvist
  • Producentmärkning: SE 1082 EG

Här tillverkas 

  • Boxholms Gräddost®
  • Boxholms Borgmästarost®
  • Boxholms Kryddost®, Chiliost, Havssalt & Örter, Vitlök, Paprika och Tellicherry Peppar.
  • Boxholms Carolineost®
  • Boxholms Årgånsost®
  • Boxholms Ekologiska ostar

Kontaktuppgifter

Boxholm Mejeri AB
Älvkullevägen 7
590 12 Boxholm

Telefon: 0142-29 33 30
Mejl: info@boxholmsost.se
Webbplats: www.boxholmsost.se