Pizza-SM

FRIDA CEVERYD ÄR BÄST PÅ PIZZA!

Det blev Frida Ceveryd från Stantons Breareds Torg i Varberg som i hård konkurrens till slut tog hem vinsten i Pizza-SM 2014. Frida bakade enligt juryn två riktigt goda pizzor och hennes vågade pizza ”Dear Deer” med palsternackscreme imponerade på juryn med både smak, innovation och presentation. Jurymedlemmen och Årets Kock 2012 Klas Lindberg sa att den var så god att han skulle stjäla idéerna.

Frida Ceveryds vinnarpizza hade istället för den klassiska tomatsåsen en hemmagjord creme på palsternacka. Därtill toppade hon pizzan med bland annat hjortinnerfilé och syltad rödlök.

- Det är fantastiskt roligt att vinna Pizza-SM, säger Frida Ceveryd. Samtidigt omtumlande och lite förvånande med tanke på hur skickliga de andra finalisterna är. Det viktigaste för mig, förutom bra råvaror, är att få en bra mix på smakerna. Det är den slutliga smakbilden som är det viktigaste.

Efter att ha jobbat flera år som kock så var beslutet att ersätta tomatsåsen med palsternackscreme inte så dramatiskt för Frida:

- Det är faktiskt en förrätt jag gjort tidigare som jag tänkte skulle passa bra på en pizza. Jag ville göra en pizza som verkligen stack ut, säger hon.

Tydlig pizzatrend

Jurymedlemmen och 2011 års vinnare av Pizza-SM 2011, Tony Gerasovski berättar han ser en tydlig trend i hur pizzakulturen utvecklas i Sverige:

- Pizzabagare har tidigare inte varit ett ansett yrke, men vi ser fler och fler stjärnkockar som börjar intressera sig för pizzakonsten. När någon som tidigare vunnit Årets Kock börjar göra pizza blir det såklart en enorm status. Alla har en relation till pizza, och nu visar vi att det med kärlek och bra råvaror är en riktigt bra måltid.

Arla har sedan 2004 varit en av Pizza-SMs huvudsponsorer. Johnny Boman, Koncept Manager på Arla Foodservice, förklarar varför:

- Vi vill jobba för en fortsatt popularitet för pizza som Sveriges mesta jämt- och snabbmat. Försäljningen av pizzaost är den i särklass viktigaste marknaden för försäljningen av ost för Arla Foodservice, och vi vill bidra till att standarden på pizzor höjs i allmänhet och att pizzabagare använder råvaror av hög kvalitet. Vi vill skapa förutsättningar för att utveckla pizzeriornas erbjudande mot mer trendiga och moderna pizzor men även med mer hälsosamma menyer med som till exempel mjölk och sallad som tillbehör.

Namnkunnig jury

Årets jury bestod av Malin Söderström, krögare Moderna Muséet, Klas Lindberg, Klas Lindberg Mat & Vin och vinnare Årets Kock 2012, och Ulrika Brydling, som driver Brydlings på Åhléns i Stockholm och ledare för det svenska Juniorkocklandslaget 2006. Även 2010 och 2011 års vinnare i Pizza-SM David Smith och Tony Gerasovski samt Michel Arvblom, internationell pizzamästare.

DEAR DEER

Frida Ceveryds vinnarpizza Dear Deer hade istället för den klassiska tomatsåsen en hemmagjord creme på palsternacka. Därtill toppade hon pizzan med bland annat hjortinnerfilé och syltad rödlök.