Kosläpp 2018

Lillerudsgymnasiet – Karlstad

13 maj klockan 10:00

Korna släpps 11:00

Lillerud 303

660 50 Vålberg

Vägbeskrivning

Från Karlstad/E18: Ca 8 km väster om Bergviks köpcentrum, sväng av mot Naturbruksgymnasium. Därefter skyltat.

Datum passerat

Gården öppnar klockan 10.00 och korna släpps ut på betet klockan 11.00. Medan du väntar på att få se de vårystra korna får du gärna delta i tipspromenaden. De rätta svaren presenteras på arla.se/koslapp. Bland dem med flest rätt svar lottas ett litet pris ut som skickas hem till vinnaren. Glöm inte anteckna ditt namn och adress på tipslappens baksida.

Arla bjuder på kall mjölk och nybakade bullar.

Om gården

Lantbruksutbildning har en lång tradition i Värmland. Lillerudsgymnasiet är ett naturbruksgymnasium med utgångar mot lantbruk, hästhållning, djurvård och naturvetenskap. Här får man en yrkesexamen och allmän samt särskild högskole- och universitetsbehörighet genom sina studieval. Skolan har egna stallar och marker för utbildningen. Det finns en modern maskinpark för skötseln av gården och brukandet av marken. Genom samarbete med lokala maskinfirmor får eleverna jobba med den senaste tekniken.

Skolan har 325 hektar åkermark varav 125 arrenderas. Av detta är 80 hektar ekologisk odling. Till egendomen hör också 250 hektar skog. På gården finns mjölkproduktion med 60 kor, integrerad smågrisproduktion med 100 suggor, samt 20 får med lammning en gång per år. På skolan finns också ett smådjursstall med sällskapsdjur, där djurvårdseleverna får en stor del av sin undervisning inom djurskötsel samt djursjukvård tillsammans med skolans egna veterinär. Hästanläggningen består av stall, ridhus, lösdrift och ett elevstall för 65 hästar. På Färjestad travbana finns ett eget stall med 10 travhästar. För elever som önskar bo på skolan finns elevhem med 220 platser.