Östarps Gästgivaregård i Kulturens Östarp

”HÅLLBARHETSARBETE ÄR SJÄLVKLART, DET FINNS INGA ANDRA ALTERNATIV”

För nästan 20 år sedan serverade Östarps Gästgivaregård en ekologisk äggakaka, något unikt på den tiden. Idag är de KRAV-certifierade, har uteslutande ekologiska mejeriprodukter och fortsätter vidareutveckla hållbarhetsarbetet. Precis som de alltid har gjort. Och nu är de i final i Arla Guldko.

”Det känns upprymt att ha gått till final! Vi har alltid satsat hårt på hållbarhetsarbete, så det här känns fantastiskt kul. Kanske det här blir vårt nationella genombrott”, säger Lennart Vollmer, som driver gästgiveriet tillsammans med sin fru. De har fem anställda.

Östarps Gästgivaregård har drivits i hållbarhetsanda ända sedan starten 1946. Närproducerat har varit självklart och man arbetar för att få alltfler ekologiska produkter.

”Det finns inga alternativ, hållbarhetsarbete är självklart, det går inte att lyfta ur något annat. Vi serverar genuin skånsk mat i genuin miljö. Vi är mycket stolta över det vi gör”, säger Lennart.

I juni 2014 blev de KRAV-certifierade, utan att de förändrat något, de arbetar på precis som de alltid har gjort, eftersom hållbarhetstänket alltid funnits med. Vad som däremot förändrades var att de ökade omsättningen med 10 procent från juni till december. En sådan ökning har de aldrig tidigare upplevt. Cirka 30 000 gäster besöker gästgiveriet varje år från april till december. De leverera även till julfester, bröllop och andra stora kalas.

Vinnarna i Arla Guldko koras vid den stora finalen den 27 april 2015 på Grand Hôtel i Stockholm.

Juryn för Bästa Miljöarbete består av: Magnus Ek, kock, driver Oaxen Krog & Slip i Stockholm. David Kallòs, krögare med engagemang i Maryhill Mat och Möten/Berlin Bar i Lund. Per Rosengren, försäljningschef på Saltå Kvarn, ekologiskt matföretag i Järna. Anna-Karin Modin-Edman och Dick Due-Pedersen, Arla Foods.