Green Matmarknad i Malmö

”MILJÖTÄNKET FINNS I ALLT VI GÖR OCH STÅR FÖR”

Hållbarhet genomsyrar allt på Green Matmarknad, hur maten produceras, transporteras och hur den presenteras i butiken. Dessutom kan kunden låna en butikscykel och cykla hem med sina varor. Butiken har lyckats ta sig till final i två kategorier i Arla Guldko - Bästa Miljöarbete och Bästa Matglädjebutik.

”Det känns helt fantastisk att ha gått final och det betyder väldigt mycket för oss. Vi är ett litet företag som nu får möjlighet att uppmärksammas på den stora scenen i branschen”, säger Douglas Liljekrantz, inköpsansvarig på Green Matmarknad.

Green Matmarknad startade för tre år sedan och ligger nästan vägg i vägg med Turning Torso i Malmö. Sortimentet grundar sig så långt det går på ekologiska och närproducerade varor. Nästan allt kött kommer från gårdar i Skåne. Butiken har ett kafé och en restaurang med serveringstillstånd. I kaféet kan man ta en ekologisk fika och på fredagarna är det ”After work” med såväl ekologiskt öl som ekologiska tapas och andra smakliga tilltugg.

Ytterligare exempel på helhetsseendet på hållbarhet är dörrar på kylar och frysar för minimerad energiåtgång, återvunnen butiksinredning och kundvagnar gjorda av gamla petflaskor. Även leverantörerna har påverkats och alltfler har börjat leverera sina varor med elcykel.

”Vi vill erbjuda våra kunder ärliga bra produkter som inte bara är positiva för hälsan, utan även för miljön omkring oss. Vi är otroligt stolta över våra varor och vårt miljöarbete”, säger Douglas.

Vinnarna i Arla Guldko koras vid den stora finalen den 27 april 2015 på Grand Hôtel i Stockholm.

Juryn för Bästa Miljöarbete består av: Magnus Ek, kock, driver Oaxen Krog & Slip i Stockholm. David Kallòs, krögare med engagemang i Maryhill Mat och Möten/Berlin Bar i Lund. Per Rosengren, försäljningschef på Saltå Kvarn, ekologiskt matföretag i Järna. Anna-Karin Modin-Edman och Dick Due-Pedersen, Arla Foods