Brottkärrsskolan i Hovås

”LUNCHEN SKA VARA SOM EN LEKTION”

I Brottkärrsskolans restaurang bjuds eleverna både på vällagad mat och nyttig kunskap. Kök, rektor och lärare har ett nära samarbete där mat och undervisning integreras i hela skolan. Finalplatsen i Arla Guldko har gett dem ett lyckorus.

”Vi är så lyckliga över finalplatsen. För fyra år sedan satte vi målet att komma till final i Arla Guldko. Nu är vi där och det känns fantastiskt”, säger Kristina Kjellén, köksmästare på Brottkärrsskolan.

En avgörande faktor för att skapa matglädje är enligt Kristina samarbete mellan alla i skolan. Kristina sitter med i skolans ledningsgrupp, med rektor och lärare, där man planerar kommande teman för terminen. Är temat Afrika till exempel, kan det serveras algerisk gryta med spiskummin och koriander.

”Jag vill att lunchen ska vara som en lektion. Vi har även egna teman i skolrestaurangen, som vett och etikett och klimatsmart mat”, berättar Kristina.

All mat till skolans 400 barn tillagas från grunden och bröd bakas till mellanmålet varje dag. För att locka fler att äta mer grönsaker har man två salladsbord, en större salladsbuffé med säsongens grönsaker, och en mindre med olika bönor och liknande. Upplägget skapar nyfiken att prova och numer äter eleverna dubbelt så mycket från salladsborden.

Vinnarna i Arla Guldko koras vid den stora finalen den 27 april 2015 på Grand Hôtel i Stockholm.

Juryn för Bästa Matglädjeskola består av: Paul Svensson, kock, matinspiratör och konceptutvecklare, driver företaget Pauls kök. Carina Andersson, driftansvarig kock, Tibro Kommun, Fågelviksgymnasiet, vinnare av Arla Guldko 2014 Bästa Matglädjeskola. Marianne Backlund-Hagberg, ordförande för Kost & Näring, en branschföreningen för kostchefer, måltidschefer, upphandlingsansvariga och kostrådgivare. Michael Bäckman, kock och matkonsult, Annerstaskolan i Huddinge. Monica Sander och Johnny Boman, Arla Foods