Bästa Matglädjeskola 2017

Grattis Lidens skola i Sundsvall – Bästa Matglädjeskola 2017!

Juryns motivering: "Genom innovationskraft och samarbete har restaurangen formats till skolans varmt välkomnande hjärta. Skollunchen här är tydligt kopplad till samhället, samtidigt som individen är i fokus i arbetet med att förebygga mobbning och ohälsa. På tallrikarna varvas gamla mattraditioner från trakten med nutida smakutmaningar."

Finalisterna i Bästa Matglädjeskola

Lär känna finalisterna


Semifinalister

Brottkärrskolan, Hovås
Domarringens skolas restaurang, Uppsala
Gisle Skolrestaurang, Gislaved
Guldhedsskolan, Göteborg
Johannebergsskolan, Göteborg
Lidens skola, Liden
Nyhemskolans Restaurang, Katrineholm
Runstensskolan, Handen
Utsäljeskolan, Huddinge
Virginska skolrestaurangen, Örebro


Tävlingskategorin är öppen för alla grundskolor och gymnasier som satsar på matglädje. Vi söker skolrestauranger där goda måltider skapas med fokus på kvalitet, hållbarhet och trivsel. Där måltiderna ger nya smakupplevelser och kraft till lärande och där köket är en naturlig del av skolans verksamhet. Juryn kommer framförallt att titta på:

  • Allmän matglädje och utbud. Hur pass brett tänker köket kring maten och utbudet? Serveras mer än en rätt och finns det olika dryckesalternativ?
  • Med tanke på miljön. Hur gör ni för att jobba hållbart, minska svinnet och på andra sätt ta hänsyn till miljön?
  • Positiv påverkan. Hur gör man för att vara en god matglädjeambassadör? Har köket en levande dialog med eleverna, pedagogerna och hemmen? Jobbar man med olika medier, exempelvis sociala medier, för att möta eleverna?
  • Omsorg. Hur bemöts eleverna och hur tar man vara på deras synpunkter? Hur jobbar man med matråd och för att göra elever och personal delaktiga?
  • Restaurangmiljö. Hur ser det ut där eleverna äter och hur fungerar logistik och flöde över dagen? Främjar skolrestaurangen matglädje?
  • Långsiktighet och engagemang. Tar skolan matglädjen på allvar? Är det ett pågående arbete som även engagerar ledningen? Hur arbetar man med kompetensutveckling, teamwork och för att involvera hela arbetslaget?
Lidens skola

Bästa Matglädje­skola 2017

Vinnare Bästa Matglädjeskola
Lidens skola
Bästa matlägdjeskola-finalist 2017

Lidens skola i Sundsvall

”Här får eleverna både god mat och nyttig kunskap.”

Finalisterna 2017

Nyhemskolans Restaurang i Katrineholm

Nyhemskolans Restaurang
Virginska skolrestaurangen i Örebro
Finalisterna 2017

Virginska skolrestaurangen i Örebro

Brunnsboskolan – vinnare i Bästa matglädjeskola 2015
Vinnare Bästa Matglädjeskola 2015

Brunnsboskolan

På El Cielo, Brunnsboskolans restaurang, tillagas all mat på plats med kunskap, engagemang och kärlek. Det här är en smältdegel av gastronomiska matkulturkrockar. Här är skolmåltiden dagens höjdpunkt.

Brunnsboskolans El Cielo vann kategorin Bästa Matglädjeskola i Arla Guldko 2015.