Bästa Seniorservering

"MATEN EN SJÄLVKLAR DEL AV OMSORGEN"

Juryns motivering: ”Matglädje i livets alla skeden. Engagemang, service och fokus på helheten i verksamheten kännetecknar årets vinnare. Här står gästen verkligen i centrum, både när det gäller att se till varje boendes behov och att de anhöriga ska känna sig välkomna. Vardagen lyfts med allehanda festligheter. Det fina bemötandet följer med från köket och restaurangen ut på avdelningarna. Personalen är trogen tack vare delaktighet och långsiktighet vilket borgar för kvalitet och matglädje i livets alla skeden.”

Med mat i fokus som en självklar del av omsorgen gör Danvikshem i Nacka det lilla extra för att skapa matglädje. Man lägger stor vikt vid att ha en personlig kontakt med de boende och att se varje individ. Personalen försöker alltid anpassa maten efter individen och tillfredsställa allas olika behov.

- Tänk dig att man bli gammal och kanske ensam och eventuellt sjuk. Man måste ha mat, det är livsnödvändigt. Då är det vårt jobb att försöka göra det till något speciellt, till en trevlig stund. Många äter uppe på sin avdelning så det är även viktigt att sprida vår tanke om matglädje till vårdpersonalen som arbetar där, säger Irene Gidlund Granqvist, kostchef på Danvikshem.

Vill förgylla de boendes dagar

All kökspersonal gör med jämna mellanrum praktik på avdelningarna för att se hur de boende har det. Syftet är att förstå vilka problem som vårdpersonalen kan möta för att sedan kunna se hur de kan hjälpa till genom maten.

- Målet är att förgylla de boendes dagar, mat i form av omsorg helt enkelt, säger Irene.

Det Irene och hennes kollegor är extra stolta över är restaurangkvällarna som de arrangerar. När man som gammal inte längre har möjlighet att gå ut på restaurang får restaurangen komma till de äldre. Inbjudan och meny skickas, de boende får boka bord och mottas av en hovmästare och tas om hand av serveringspersonal. Allt ska vara så likt en vanlig restaurang som möjligt.