Bästa Miljöarbete

"DET GÅR ATT PÅVERKA MED EN FIKA"

Juryns motivering: ”Betydelsefulla val behöver inte vara stora. Med en tydlig vision och en kombination av nyfikna och medvetna beslut, ger man dagligen människor möjlighet att påverka världen.”

På Barista Fair Trade Coffee kan gästen först njuta av lyxigt ekologiskt Fairtrade-kaffe och sedan ta med sig en gratis påse kaffesump som fungerar utmärkt som växtnäring. Gäster som köper en fika med sitt stammiskort bidrar dessutom till skolmåltider för barn i Etiopien.

Barista Fair Trade Coffee finns över hela Sverige, från Umeå i norr till Malmö i söder. På menyn finns en mängd olika kaffesorter och även sallader, pasta, pannkakor och bakverk. Idag är 42 produkter Fairtrade-certifierade och över 70 procent av såld volym är ekologisk. Målet är 100 procent. All plast som sugrör, salladsskålar med mera har bytts ut mot komposterbart material, tillverkat av majsstärkelse.

Stammiskort av majs

Till och med Baristas kort för stamgäster, Stammiskortet, är komposterbart, tillverkat av odlat björkträ och majs. Genom Stammiskortet bidrar gästerna till skolmåltider för barn i Etiopien. För varje fika gästen köper med sitt stammiskort skänker Barista en måltid till ett barn på en skola i Muka Dehra i Etiopien. Det sker i samarbeta med FN och idag är man uppe i över 800 måltider varje dag, cirka 400 000 skolmåltider på två år.

- Allt vi gör ska vi ha reflekterat över, så att det görs på ett schysst sätt. Det gäller allt från LED-lampor och vindkraft, till Svanenmärkt färg på väggarna. Eller att all kaffesump, 18 ton om året, läggs tillbaka i originalpåsen och återanvänds som gratis växtnäring för kunderna. Mindre sopor för oss och inget behov av att köpa konstgjord näring för kunden, berättar Björn Almér, VD för Barista Fair Trade Coffee.

Prisade i Espresso-SM

Lika viktigt som hållbarhetsarbetet är, lika viktigt är att hålla mycket hög kvalitet. Därför har Barista tävlat och tagit medaljer i Espresso-SM, har 100 procent arabicabönor, använder LaMarzocco espressomaskiner och håller kaffekurser för allmänheten.

- Men vi är inte dyrare än våra konkurrenter. Vår filosofi är att ju fler som fikar hos oss, desto större påverkan gör vi. Det går faktiskt att påverka världen med bara en fika, säger Björn.

Besök gärna www.baristafairtrade.com