Bästa Matglädjeskola

"VI ÄR STOLTA ÖVER ALLT VI GÖR"

Juryns motivering: ”När kunskap, engagemang och vilja får sjuda tillsammans med lika delar lyhördhet och närvaro, och kryddas med äkta kärlek till både mat och gäster blir resultatet en upplevelse för alla sinnen – som smakar mer. Trots slitna lokaler och trång råvarubudget lyckas kockarna i det här köket skapa magi i skolrestaurangen varje dag.”

Nybakat bröd, stor salladsbuffé och många nya smaker är bara några av ingredienserna som kökspersonalen på Rydboskolan i Åkersberga arbetar med för att skapa matglädje.

Färskt bröd varje dag

Varje dag bakas bröd till skolans 350 elever. Degen görs på eftermiddagen och får sedan jäsa över natten. Nästa dag gräddas bröden och eleverna får färskt bröd varje dag. Det bröd som eventuellt blir över gör de vitlöksbröd eller krutonger av, något som är väldigt uppskattat av eleverna.

- Vi är stolta över allt som vi gör. Vi lägger ner all vår energi på att laga bra mat, varje dag och vi försöker att laga så mycket som möjligt från grunden och satsar extra mycket på vår salladsbuffé. Där har vi många olika typer av sallader men även böner, linser och hemgjord hummus som barnen vågar prova allt mer av, säger Ingela Oster, kökschef på Rydboskolan i Åkersberga utanför Stockholm.

Viktigt med näringsriktig mat

I juli 2011 trädde en ny skollag i kraft som kräver att skolmaten ska vara näringsriktig. Detta är något som Rydboskolan har arbetat med länge. För dem är det en självklarhet att barnen ska få i sig ordentlig och näringsriktig mat. All mat näringsberäknas därför och så har de arbetat långt innan lagen kom.

- Arbetet med matglädje är väldigt viktigt. Det handlar om att barnen ska få i sig näringsriktig mat och orka med skolan hela dagen. Men det handlar även om att sprida matglädje till barnen genom att få dem att prova nya saker, säger Ingela Oster.