Way Out West

"ROLIGARE ATT FESTA MED GOTT SAMVETE"

Med inställningen att festen blir roligare om den är hållbar kan man komma långt. Way out West-festivalen har nu gått ända till final i Arla Guldko i kategorin Bästa Miljöarbete. Vinnarna i samtliga kategorier koras vid den stora finalen den 7 april 2014 på Grand Hôtel i Stockholm.

Way Out West är en festival som sedan 2007 årligen arrangeras i Göteborg av företaget Luger. Redan från start var miljöarbetet i fokus och har sedan dess bara växt. Idag är festivalen ISO-miljöcertifierad, endast vegetarisk mat serveras och genom en energiomställning tillsammans med Göteborgs Stad och Göteborgs Energi kan det fasta elnätet användas på festivalen istället för energislukande elaggregat. Arrangören har samarbete med bland annat SJ för rabatterade tågresor till festivaler, med återvinningsföretag som återvinner avfallet från festivalen till biogas som går till värmeverket på närorten och driver fordonen på festivalplatsen.

- Festen bli roligare när man kan festa med gott samvetet. Vi vill skapa något bättre, något som ligger i samtiden. Och det gör hela hållbarhetstänket, säger Niklas Lundell på Luger.

Även artisterna uppskattar festivalens hållbarhetsfokus, särskilt de stora internationella stjärnorna som tagit ställning för miljöfrågor.

I samarbete med Handelshögskolan i Stockholm mäter Luger kontinuerligt vad besökarna tycker, om de uppmärksammar miljöarbetet, hur arbetet påverkar besökarna och om de själva vill hjälpa till.

Juryn för Bästa Miljöarbete består av:

Maria Ivansson, Lunds Kommun, Projektledare ekologisk mat, vinnare Arla Guldko 2013 Bästa Miljöarbete, David Kallòs, Maryhill Mat och Möten/ Berlin Bar Lund, Magnus Ek, Kock Oaxen Krog & Slip, Per Rosengren, Saltå Kvarn AB, Anna-Karin Modin-Edman och Dick Due-Pedersen, Arla Foods