Vallens miljöskola

"DE SKA MINNAS MÅLTIDERNA MED GLÄDJE"

Mat tillagad från grunden och nära relationer till eleverna räcker långt. Ända till final i Stockholm. Nu har Vallens miljöskola i Kovland gått till final i Arla Guldko i kategorin Bästa Matglädjeskola. Vinnarna i samtliga kategorier koras vid den stora finalen den 7 april 2014 på Grand Hôtel i Stockholm.

Skolköket var tidigare ett mottagningskök men är sedan två år ett tillagningskök. Nu tillagas all mat från grunden. Stor vikt läggs på kravmärkt och ekologiskt, och olika rätter serveras varje dag, varav en alltid laktovegetarisk, tillsammans med generös salladsbuffé. Samtidigt har svinnet minskat till en minimal nivå.

Varje månad har de två kockarna i köket möte med elevernas matråd. Då provsmakar man, diskuterar och planerar tillsammans. Nya idéer kommer upp, som till exempel en Halloweenbuffé som också genomfördes. I ett växthus bredvid skolan odlar man egna rotfrukter. Alla skolans cirka 200 elever, från förskola till årskurs 6, skolans personal och även föräldrarna är engagerade. Under sommarlovet gör man vattningsschema och alla ställer upp.

- Att bli uppmärksammad genom Arla Guldko-tävlingen ger naturligtvis yrkesstolthet. Men alla kan skapa matglädje. Det handlar mer om fantasi än om pengar. Omtanke kostar inget extra. Vi vill att barnen ska minnas sina skolmåltider med glädje, säger Gunilla Morelius Vesterlund, kock på Vallens miljöskola.

Maten ingår som en del i skolans hela verksamhet. Bland annat så är den egna odlingen i växthuset även med på lektionerna, den tas med som en del i undervisningen.

Juryn för Bästa Matglädjeskola består av:

Fågelviksgymnasiet i Tibro, Carina Andersson, vinnare Arla Guldko 2013 Bästa Matglädjeskola, Paul Svensson, stjärnkock, Annika Unt Widell, Skolmatens Vänner, Agneta Renmark, dietist och frilansjournalist samt Johnny Boman, Arla Foods.