Lekbackens förskola

"UPPTÄCKA MAT TIDIGT SKAPAR MATGLÄDJE"

Ett långsiktigt arbete med matglädje, mat lagad från grunden och måltiden som en del i det pedagogiska arbetet har tagit Lekbackens förskola till final i Arla Guldko i kategorin Bästa Matglädjeförskola. Vinnarna i samtliga kategorier koras vid den stora finalen den 7 april 2014 på Grand Hôtel i Stockholm.

För andra året i rad sökte Leckbackens förskola i Alvesta till Arla Guldko. Efter en topp-tio placering förra året fick de ett kvitto på att de var på rätt spår. Sedan dess har de fortsatt satsa i samma riktning vilket nu gett dem en finalplats i årets upplaga av tävlingen. Barnen får vara med i köket och hjälpa till att både laga och baka. Det ger en stolthet inför de andra barnen när det sedan serveras till hela förskolan.

- Vi tycker det är viktigt att ge barnen en bra grund redan från tidig ålder. Att de får se, smaka, lukta och upptäcka mat tidigt är något som skapar matglädje, säger Linda Gustavsson, kock på Lekbackens förskola.

Favoriträtterna är fisk, både sprödbakade filéer och fiskgratäng, men också spenatsoppa. Det är kanske inte rätter som man vanligtvis förknippar med små barn. Men efter ett långsiktigt arbete med att få barnen att äta mer grönt och få dem att intressera sig mer för mat är detta nu en verklighet på Leckbackens förskola.

I förskolans kök lagas 250 portioner varje dag. All mat lagas från grunden, brödet bakar de själva och varje dag finns minst ett vegetariskt alternativ. På så sätt håller köket noggrann koll på vad maten innehåller. Det är ett krav då förskolan har barn från många olika kulturer och barn med specialkost.

Juryn för Bästa Matglädjeförskola består av:

Linda Pettersson, förskolan Gunghästen i Västerås, vinnare Arla Guldko 2013 Bästa Matglädjeförskola, Markus Aujalay, stjärnkock, Winterviken, Helena Ingvarsdotter, tidningen Förskola, Karolina Sparring, kock och kokboksförfattare. Leif Olausson och Carina Thorstorp, Arla Foods.