Fornuddens skola

"ÄLSKAR MAN DET MAN GÖR SÅ GÅR ALLT"

Eget smör, egen ketchup, egna oljor. Här tillagas bokstavligen allt från grunden. Nu har Fornuddens skola i Tyresö gått till final i Arla Guldko i kategorin Bästa Matglädjeskola. Vinnarna i samtliga kategorier koras vid den stora finalen den 7 april 2014 på Grand Hôtel i Stockholm.

Kocken Gösta Rik har alltid drömt om att få jobba i skolrestaurang. För 2,5 år sedan förverkligade han äntligen sin dröm på Fornuddens skola. Tillsammans med Mia Fernström, som arbetet i skolans kök sedan två decennier, har skolrestaurangen genomgått en omvälvande förändring.

Nu lagas allt från grunden. Egna fiskpinnar, egen blodpudding och nybakt bröd varje dag. De gör till och med sushi som barnen äter med pinnar, som de gärna sedan tar hem och visar föräldrarna. Skolans 400 elever går från förskolan till årskurs sex, men någon barnanpassad mat tillagas inte.

- Vi lagar riktig mat och barnen gillar det. Vi vill att det ska dofta god mat och nybakat och barnen är alltid välkomna in i köket. Det ska kännas som att vara hemma och äta. Det handlar om kunskap, att ha restaurangtänk. Arla Guldko är väl en form av kvitto på att vi är på rätt väg, säger Gösta Rik, kock.

De ser sig som "matpedagoger", att utbilda och lära eleverna om mat. Det kan vara surt, salt, starkt eller sött och mat från andra länder. Några av barnens favoriträtter idag är något annorlunda, som vitvinskokta ekomusslor, hemlagad sushi, men även pizzor och pannkakor, och dessutom den hemlagade blodpuddingen.

Skolrestaurangen har även visat upp sig utanför skolan. Fornudden var den första skola att vara med på "Smaka på Stockholm", en matfestival i Stockholm, där många etablerade restauranger deltar. Till skillnad mot de andra restaurangerna bjöd Gösta och eleverna på mjölk istället för öl.

Juryn för Bästa Matglädjeskola består av:

Fågelviksgymnasiet i Tibro, Carina Andersson, vinnare Arla Guldko 2013 Bästa Matglädjeskola, Paul Svensson, stjärnkock, Annika Unt Widell, Skolmatens Vänner, Agneta Renmark, dietist och frilansjournalist samt Johnny Boman, Arla Foods.