Bergalyckans förskola

"MATEN SKA LAGAS UTAN KOMPROMISSER"

Barn, föräldrar och kocken i samarbete är grunden för matglädje i Bergalyckans förskola i Lagan. Nu är förskolan i final i Arla Guldko i kategorin Bästa Matglädjeförskola. Vinnarna i samtliga kategorier koras vid den stora finalen den 7 april 2014 på Grand Hôtel i Stockholm.

Här är dörren till förskolans kök alltid öppen och barnen är alltid välkomna in till kocken Johan. Och de besöker honom gärna och ofta. Johan lagar mat och bakar till förskolans 118 barn. Han lagar all mat från grunden och det är stor variation på rätterna, ofta med inslag från andra kulturer. En dag i veckan är köttfri. Menyn bestäms i samråd med barnen. Femåringar sitter med i matrådet och kan tycka till om maten. Föräldrarna kan via en app i mobilen se menyn och läsa Johans målande beskrivningar av maten. Och på Instagram lägger han upp matbilder.

- Matglädje är jätteviktigt och mat till barn ska tillagas utan kompromisser. Pedagogerna här på förskolan engagerar sig mycket i maten, vi har ett väldigt bra samarbete, säger Johan Ederström.

Maten säsongsanpassas och man försöker köpa så mycket närodlat som möjligt. KRAV-märkta och ekologiska produkter står för 20 procent. Men hur bra maten än är gäller det att få barnen att äta. Därför jobbar Johan mycket med relationen med barnen. När det är ”mellis” går han runt på avdelningarna för att få synpunkter. Han tycks ha lyckats väl, för ofta när han kommer in på en avdelning skriker barnen av glädje.

Juryn för Bästa Matglädjeförskola består av:

Linda Pettersson, förskolan Gunghästen i Västerås, vinnare Arla Guldko 2013 Bästa Matglädjeförskola, Markus Aujalay, stjärnkock, Winterviken, Helena Ingvarsdotter, tidningen Förskola, Karolina Sparring, kock och kokboksförfattare. Leif Olausson och Carina Thorstorp, Arla Foods.