Ängdala förskola

"ALLA BORDE SKAPA MATGLÄDJE"

Ängdala förskola i Höllviken har länge arbetet målmedvetet för att skapa matglädje och ökad kunskap om mat hos förskolebarnen. Det har nu gett dem en finalplats i Arla Guldko i kategorin Bästa Matglädjeförskola. Vinnarna i samtliga kategorier koras vid den stora finalen den 7 april 2014 på Grand Hôtel i Stockholm.

Maten går som en röd tråd genom hela förskolans verksamhet. I arbetet med matglädje involveras alla i arbetslaget. På gården odlar barnen egna örter och grönsaker och när allt är skördat firas det med en skördefest. På Ängdala förskola får maten verkligen ta plats, ett arbete som nu belönats med en finalplats i Arla Guldko.

- Alla kan och borde skapa matglädje utifrån sina förutsättningar. Det finns det inga hinder för. Visst kräver det lite extra arbete men har man viljan så går det, säger Magnus Holmberg, kock.

För ett par år sedan inleddes ett målmedvetet arbete för att öka barnens kunskap om mat. Från att inte vetat att apelsinmarmelad innehåller apelsin kan barnen idag pricka in 80 procent av ingredienserna när Magnus presenterar dagens lunch. Ett gediget förändringsarbete som skapar stolthet i hela arbetsgruppen.

- Genom att öka barnens engagemang och kunskap om mat så ökar vi deras matglädje. När de lär sig mer om maten, vad den innehåller och varifrån den kommer tycker de att allt med mat blir roligare och det i sin tur ökar engagemanget på hela förskolan, säger Magnus Holmberg.

Juryn för Bästa Matglädjeförskola består av:

Linda Pettersson, förskolan Gunghästen i Västerås, vinnare Arla Guldko 2013 Bästa Matglädjeförskola, Markus Aujalay, stjärnkock, Winterviken, Helena Ingvarsdotter, tidningen Förskola, Karolina Sparring, kock och kokboksförfattare. Leif Olausson och Carina Thorstorp, Arla Foods.