Mariebo förskola, Jönköping

"VARIATION ÄR NYCKELN TILL MATGLÄDJE"

Mat lagad från grunden, engagerad personal och ett brinnande intresse för matglädje gav Mariebo förskola i Jönköping en finalplats i Arla Guldko 2013, i kategorin Bästa Förskolekök.

- Vi är jätteglada över att ha gått till final. Vi hoppas att vi på det här sättet kan vara en inspirationskälla för andra förskolor men även för alla andra som håller på med mat, säger Heidi Lihavainen, kock på Mariebo förskola i Jönköping.

Variation är en av förskolans nycklar till matglädje. Genom att låta de 70 barnen prova många olika smaker lär de sig också mer om mat. Kocken är alltid öppen för att prova nya rätter utifrån både barnens och föräldrarnas önskemål men värnar även om våra klassiska svenska rätter.

Råvaror efter säsong

- Idag lever vi i en ganska stressig tid och jag själv har inte tid att koka exempelvis dillkött i över två timmar när jag kommer hem på kvällen. Det tror jag inte att föräldrarna till barnen på den här förskolan heller har. Därför lagar jag ofta den sortens mat så att barnen får uppleva även de smakerna, säger Heidi Lihavainen.

Råvarorna väljs efter säsong och all mat lagas från grunden till förskolans 70 barn. På så sätt har de full kontroll på vad maten innehåller. Heidi är noga med att ta tillvara på all mat, inget går till spillo. Mat som blir över fryses ner och var sjätte vecka bjuds barnen på en stor buffé som innehåller många olika rätter. Därmed står Mariebo för en resursmedvetenhet både gällande miljö såväl som ekonomi.

Bästa Förskolekök är en ny kategori för i år i Arla Guldko och juryn består av: Helena Ingvarsdotter/tidningen Förskola, Markus Aujalay/stjärnkock Winterviken, Karolina Sparring/kock och kokboksförfattare samt Leif Olausson och Carina Thorstorp/Arla Foods.