Kungsklockan, Säter

"NU LAGAR VI RIKTIG MAT"

Efter tre års hårt arbete, ständig kompetensutveckling och ett brinnande engagemang för matglädje fick Kungsklockan i Säter sin efterlängtade finalplats i Arla Guldko 2013, i kategorin Bästa Matglädjeskola.

- Det känns jättebra! Att komma till semifinal var en vinst för oss. Att vi skulle gå till final fanns inte på kartan, säger Anette Wengelin, kökschef på Klockarskolans restaurang Kungsklockan i Säter.

För tredje året i rad ställer Kungsklockan upp i Arla Guldko. Allt började med en enkätundersökning bland eleverna som visade att en förändring av skolmaten var ett måste. Sedan dess har de jobbat hårt med ständig kompetensutveckling, inspirationsdagar och en fast beslutsamhet att skapa matglädje varje dag.

"Vi tänker inte ge oss"

- Vi har gjort många förändringar under de senaste tre åren och vi fortsätter förbättra oss hela tiden. Vi tänker inte ge oss förrän titeln Bästa Matglädjeskola är vår, säger Anette Wengelin, kökschef.

Idag lagas allt från grunden. Varje dag serveras en huvudrätt, en vegetarisk rätt och en soppa till skolans 800 elever. De bakar även eget bröd och har en stor salladsbuffé.

- Vi vill visa eleverna hur riktig mat ska smaka. Den färdigköpta maten smakar ofta likadant alltihopa. Vi panerar exempelvis all vår fisk själva men ibland får vi ändå förfrågningar om fiskpinnar från eleverna. Då får vi berätta om vårt arbete med matglädje och att vi inte kommer gå tillbaka till helfabrikat. Nu lagar vi riktig mat, säger Anette Wengelin.

Juryn för Bästa Matglädjeskola består av: Ingela Oster/Runstensskolan vinnare Arla Guldko 2012 Bästa Matglädjeskola, Agneta Renmark/Tidningen Restaurangvärlden, Paul Svensson/stjärnkock, Annika Unt Widell/Skolmatens Vänner samt Monica Sander och Carina Thorstorp/Arla Foods.