Förskolan Gunghästen, Västerås

"MAT SKA VARA LUSTFYLLT"

Personalen på förskolan Gunghästen i Västerås anser att alla barn har rätt till sin egen smak och att måltiden ska vara lustfylld. Denna övertygelse gav dem en finalplats i Arla Guldko 2013 i kategorin Bästa Förskolekök.

I köket på förskolan Gunghästen lagas all mat från grunden till de 31 barnen. Ute på gården står det egna växthuset där barnen själva väljer vilka grönsaker de ska odla. På så sätt får de se matens hela väg från jord till bord. Nu till våren gror bland annat majs, bönor, broccoli och tomater.

- Det är överväldigande att vi tagit oss till final. Det är en fantastisk bekräftelse på att vi gör ett bra jobb, säger Linda Pettersson, förskolekock på Gunghästen i Västerås.

Sapere-metoden

Förskolan har under lång tid arbetat målmedvetet för att ge barnen en bra grund när det gäller kost och matglädje samt integrerat kosten som en viktig del i verksamheten. De jobbar med en metod som kallas Sapere. Det betyder att alla barn har rätt till sin egen smak och sina sinnen. Varje vecka får barnen smaka, titta, lukta, känna och till och med lyssna på olika råvaror. De får sedan sätta ord på vad de upplever. Något som markant utvecklat barnens förmåga att uttrycka sig.

- Det viktigaste för oss är att lägga en bra grund för barnen. Mat ska vara lustfyllt och inte kännas som ett tvång. Ingen kan tycka om alla smaker och det är helt ok, säger Linda Pettersson.

Barnen kommer ofta till köket och önskar sina favoriträtter. Efter mycket påtryckningar från både föräldrar och barn har Linda nu gjort ett eget recepthäfte med några av hennes populäraste recept. En av barnens absoluta favoriter är ugnsbakad lax med rosépeppar, pressad potatis och brytbönor.

Bästa Förskolekök är en ny kategori för i år i Arla Guldko och juryn består av: Helena Ingvarsdotter/tidningen Förskola, Markus Aujalay/stjärnkock Winterviken, Karolina Sparring/kock och kokboksförfattare samt Leif Olausson och Carina Thorstorp/Arla Foods.