Fågelviksgymnasiet, Tibro

"STOLTHET ATT LAGA MAT FRÅN GRUNDEN"

Hemrullade köttbullar, eget knäckebröd och en levande måltidsmiljö är några av delarna som gav Fågelviksgymnasiet i Tibro en finalplats i Arla Guldko 2013, i kategorin Bästa Matglädjeskola.

- Både vi i köket och eleverna är jätteglada över finalplatsen! Redan när vi gick till semifinal skrek vi av glädje i köket. Det här kommer bli en fantastisk resa, säger Carina Andersson, driftansvarig kock på Fågelviksgymnasiet i Tibro.

Skolan byggde för en tid sedan om sitt gamla mottagningskök till ett riktigt tillagningskök. Efter renoveringen började man att laga mat från grunden. Varje dag serveras nu flera rätter, salladsbuffé och nybakat bröd till skolans 600 elever.

- Som utbildad kock är det en stolthet i att laga mat från grunden. Att stå och öppna lådor med hel- och halvfabrikat är inte speciellt inspirerande, säger Carina Andersson.

Skapar förväntan hos eleverna

Skolan jobbar mycket med att skapa förväntan och nyfikenhet hos eleverna inför måltiden. Det leder till kreativ matlagning och en öppenhet inför att testa nya rätter. Men grunden vilar hela tiden på välsmakande och hälsosam mat till eleverna.

- Kunskap ger eleverna vingar men för att ta in kunskap måste eleverna få god och näringsriktig mat i sig. Vi vill även att de ska kunna komma till matsalen och känna att det är en trevlig miljö och att det här är en plats för avkoppling, säger Carina Andersson.

Skolan satsar mycket på att matsalen ska vara en levande miljö. Därför har eleverna fått vara med och designa skolrestaurangens brickor samt att livemusik och fotoutställningar fått en naturlig plats där.

Juryn för Bästa Matglädjeskola består av: Ingela Oster/Runstensskolan vinnare Arla Guldko 2012 Bästa Matglädjeskola, Agneta Renmark/Tidningen Restaurangvärlden, Paul Svensson/stjärnkock, Annika Unt Widell/Skolmatens Vänner samt Monica Sander och Carina Thorstorp/Arla Foods.