Eriksdalskolan, Skövde

"VIKTIGT ATT LÄGGA TID OCH OMSORG PÅ MATEN"

Med matglädje ut i fingerspetsarna, innovativa idéer och ett arbetslag som jobbar mot samma mål belönades Eriksdalskolan i Skövde med en finalplats i Arla Guldko 2013, i kategorin Bästa Matglädjeskola.

- Det känns helt underbart! Vi hoppas att det här ska kunna lyfta hela skolan, säger Veronica Andersson Leijon, kock på Eriksdalskolan i Skövde.

Personalen i Eriksdalskolans kök lagar mat med hög kvalitet, och det innebär mat lagad från grunden med färska och fräscha råvaror. Man ser på skolrestaurangen som på vilken restaurang som helst, gästerna ska lockas med välsmakande mat, trevlig miljö och ett professionellt bemötande.

- Vi tycker att det är viktigt att eleverna känner lugn och trygghet när de kommer in i matsalen. Vi har gjort flera mindre rum inne i matsalen för att skapa trivsel och ro. Miljön runt omkring måltiden är minst lika viktig som själva maten, säger Veronica Andersson Leijon.

En av elevernas absoluta favoriträtter är det helstekta kött som fått stå i ugnen på 73 grader under natten. Därefter tas buljongen från ugnsbläcket och görs till en god gräddsås. Till det serveras klyftpotatis och grönsaker.

Lagar mat från grunden

- Vi strävar efter att laga all mat helt från grunden. Vi tycker det är viktigt att lägga både tid och omsorg på maten. Vi tror att alla kan göra som vi och laga mat från grunden. Det handlar mest om planering och att alla i köket är med och hjälps åt, säger Richard Johansson, kock på Eriksdalskolan.

Varje dag serveras en huvudrätt, en vegetarisk rätt och en soppa till skolans 400 elever. Det finns även en stor salladsbuffé där höjden på disken anpassats för att passa även de allra minsta barnen. Utöver lunchen lagar köket både frukost- och mellanmålsbuffé.

Juryn för Bästa Matglädjeskola består av: Ingela Oster/Runstensskolan vinnare Arla Guldko 2012 Bästa Matglädjeskola, Agneta Renmark/dietist och frilansjournalist, Paul Svensson/stjärnkock, Annika Unt Widell/Skolmatens Vänner samt Monica Sander och Carina Thorstorp/Arla Foods.