Coop Extra, Åkersberga

PERSONLIGT ENGAGEMANG GER FRAMGÅNG

Färskvaror av högsta kvalitet, brett sortiment till ”klippriser” och en entusiastisk personal har gjort Coop Extra Åkersberga i Stockholm till en mycket populär butik. Innan butiken öppnades sattes höga servicemål. Det målmedvetna arbetat tog butiken till final i Arla Guldko 2013 i kategorin Bästa Matglädjebutik.

- Det är tack vare vår fantastiska personal som vi har nått finalplatsen. Vårt mål är att vara både bästa butik och bästa arbetsplats i Åkersberga, och det här är ett kvitto på att vi är på rätt väg. Jag är mycket stolt säger Mathias Landin, butikschef på Coop Extra Åkersberga.

Mycket matinspiration

Butiken har cirka 90 anställda och ligger i Åkersbergas nya handelsplats Pilstugetorget. Första delen av butiken har en stark färskvaruprägel med mycket matinspiration, andra halvan har mer fokus på bra priserbjudande och klippkänsla samt ett säsongstorg. Det gör att kundgruppen är mycket bred. Ansvaret för butikens olika avdelningar är delegerat till personalen. De ”äger” sina områden och det finns utrymme att fatta egna beslut för att göra gästerna – det är så man kallar sina kunder - nöjda. Ett exempel är en kundreklamation där en medarbetare tog reda på var gästen bodde och åkte dit med tårta samt ny vara. Gästen skrev en rad om det på Coops facebooksida, vilket resulterade i över 22 000 ”likes”.

Varje förmiddag har man personalmöte mitt i butiken då man informerar samt även ger varandra tips på vad man kan göra för att våga prata mat med kunderna.

- Det kan handla om att våga ta initiativet, titta i gästens vagn och fråga vad han eller hon ska laga för mat och ge egna goda tips. Fler gäster stannar gärna och lyssnar, och sen är matpratet igång. Det handlar också om att inte bara slänga fram en vara som gästen frågar efter, utan att tänka till lite extra, vad vill just den här gästen ha, säger Mathias Landin.

Juryn för Bästa Matglädjebutik består av: Mio Svahn/COOP Extra Danderyd, vinnare av Arla Guldko 2012 Bästa Matglädjebutik, Eric Persson/matkommunikatör & konceptutvecklare Food People STHLM, Fredrik Eriksson/stjärnkock, restaurang Långbro Värdshus samt Fredrik Sjögren och Lena Lindborg/Arla Foods.