Clarion Hotel Sign, Stockholm

"SMARTA LÖSNINGAR GÖR SKILLNAD"

Hur kan man minska matsvinnet utan att gästen märker det? Clarion Hotel Sign i Stockholm har löst det smart och enkelt – mindre tallrik. Det är bara ett exempel på hotellets omfattande och långsiktiga hållbarhetsarbete som tog dem till final i Arla Guldko 2013 i kategorin Bästa Miljöarbete.

- Finalplatsen är verkligen roligt för hotellets serviceproffs, alltså medarbetarna. Alla är engagerade i hållbarhetsarbetet, de bidrar med idéer och tycker till, och så måste det vara för att arbetet med miljöfrågor ska vara självklar i vardagen. Att vardagsarbetet då belönas i en tävling, är peppande, säger Gustav Stenbeck, miljöchef på Nordic Choice Hotels.

Clarion Hotel Sign ingår i den globala hotellkedjan Choice. Samtliga hotell mäter kontinuerligt hållbarhetsarbetet inom fem områden; matsvinn och avfall, el, vatten, kemikalier samt transporter. Varje hotell har friheten att fokusera på sin egen hjärtefråga när det gäller hållbarhetsarbete, och för Clarion Hotel Sign i Stockholm är det matavfall. De goda och generösa bufféborden uppskattas av hotellgästerna, men tidigare var matsvinnet omfattande. Hotellet har 558 rum och omsätter stora mängder livsmedel. För att minska svinnet från bufféerna bytte man först ut serveringsskedarna på bordet mot gafflar. Då blev det enklare att ta lite mindre utan att man som gäst tänkte på det. Sedan bytte hotellet ut tallrikarna, från 24 cm till 21 cm i diameter. Gästerna blir fortfarande lika mätta och nöjda, men matsvinnet har minskat.

- Vi lät ett norskt institut göra en studie som visade att matsvinnet minskade med 20 procent. Studien visade också att även tränade nutritionister hade svårt att beräkna rätt mängd mat på de stora tallrikarna, till skillnad mot de mindre tallrikarna. Den här geniala idén kom från köksmästaren på Clarion Hotel Sign, berättar Gustav Stenbeck.

På Clarion Hotel Sign erbjuds gästerna en komplett ekologisk frukostbuffé. Bara mängden ägg på buffén rör sig om 2-3 000 per dag, alla ekologiska. Det gör skillnad.

- Vi har även börjat titta på hur vi ska utöka vårt ekologiska sortiment. Till exempel att alltid kunna erbjuda goda ekologiska alternativ på luncher, middagar och roomserviceutbud. Jag är säker på att vi tillsammans med våra serviceproffs kommer att lösa det på ett smart sätt, avslutar Gustav Stenbeck.

Juryn för Bästa Miljöarbete består av: Björn Almér/Barista Fair Trade Coffee, vinnare Arla Guldko 2012 Bästa Miljöarbete, David Kallòs/Restaurang Brogatan, Elin Rydström/ekologisk lantbrukare, Magnus Ek/ kock Oaxen, Per Rosengren/Saltå Kvarn AB samt Dick Due-Pedersen/Arla Foods.