Smultronställets förskola, Kristianstad

"KÖKET ÄR VERKSAMHETENS HJÄRTA"

Med matglädjen i fokus, vällagad mat och ett långsiktigt arbete belönades Smultronställets förskola i Kristianstad med en finalplats i Arla Guldko 2013, i kategorin Bästa Förskolekök.

- Vi är jätteglada över finalplatsen. Det är en stor bekräftelse för alla oss som arbetar här, säger Carina Hertrich, förskolechef på Smultronställets förskola i Kristianstad.

Kosten är en del av förskolans pedagogiska koncept och köket är hjärtat i verksamheten. Maten används som ett självklart verktyg i barnens utveckling och lärande. Genom att arbeta med kost och matglädje får förskolans 48 barn, utöver matkunskap, utveckla sin motorik, sitt ordförråd och sin förmåga att argumentera och kommunicera.

På Smultronställets förskola lagas all mat helt från grunden. Hel- och halvfabrikat väljer de helt och hållet bort till förmån för närproducerade, svenska råvaror.

- Vi vill lägga en bra grund för barnen. Måltiden ska vara en positiv och trevlig upplevelse så vi jobbar mycket med måltidsmiljön. Ofta önskar barnen själva att vi ska lyssna på lugn musik eller att man bara ska få viska medan vi äter. Vi försöker göra allt vi kan för att ge barnen ett bra förhållningssätt till mat och måltid, säger Carina Hertrich.

På förskolan finns även grisar, får, getter, höns och kaniner. Dessa får barnen ta hand om varje dag. Från hönorna får de ägg som barnen själva hämtar och lämnar in till köket. Och den mat som eventuellt blir över matas djuren med.

Bästa Förskolekök är en ny kategori för i år i Arla Guldko och juryn består av: Helena Ingvarsdotter/tidningen Förskola, Markus Aujalay/stjärnkock Winterviken, Karolina Sparring/kock och kokboksförfattare samt Leif Olausson och Carina Thorstorp/Arla Foods.