Bästa Seniorservering

Juryns motivering: ”Med ett långsiktigt och konsekvent arbete i en positiv miljö och med en glöd som aldrig falnar sätter man alltid sina gäster i första rummet. Lyhördhet är ett signum för denna verksamhet. Kunskap, kvalitet, hängivenhet samt positivt engagemang kännetecknar årets vinnare.”

Personalen på Sällskapet Vänner till Pauvres Honteux, Nockebyhus, Bromma, lägger stor kraft på att ge gästerna det lilla extra. De är noga med att uppmärksamma olika bemärkelsedagar, stora som små. Allt för att förgylla dagarna en smula. När kronprinsessan Victoria gifte sig serverades en trerätterslunch och i anslutning till Nobelpriset serverades en stor Nobelmiddag skapad av kocken Marcus Aujalay, Årets kock 2004.

Vill locka fram matglädjen

- När man blir äldre händer det allt mindre om dagarna. Maten är därmed en stor och viktig del av dagen. Vi tycker att det ska dofta lite matos i huset så att man lockar fram matglädjen och matminnen. Är det dillkött som serveras ska man känna det redan på vägen till restaurangen, säger Tina Dahlén, köksmästare på Sällskapet Vänner till Pauvres Honteux.

För att skapa extra trivsel i restaurangen dukas det med levande ljus, färska blommor och vikta servetter. Några äldre damer träffas en förmiddag i veckan och viker servetter för en hel veckas användning. Samtidigt sitter de och pratar, dricker kaffe och äter smörgåsar. Sällskapet Vänner till Pauvres Honteux har hittat sätt att skapa det lilla extra utan att det behöver kosta speciellt mycket.

- Vi har ett kostråd öppet för alla där frågor och synpunkter kring maten diskuteras. Här får vi exempelvis frågor om vilken sorts fisk vi serverar; odlad, inte odlad, svensk och så vidare. Vi måste ofta förklara och berätta varför vi valt att köpa en viss råvara. Det är en ständigt levande och givande dialog som bland annat har resulterat i ett planerat samarbete med en bonde för att kunna servera ekologiskt kött, säger Tina Dahlén.

Besök gärna Sällskapet Vänner till Pauvres Honteux.