Bästa Matglädjeskola

Juryns motivering: ”Med stort hjärta, gott hantverk och utpräglad känsla för att locka och utmana unga smaklökar, lyckas köket skapa ett engagemang kring skolmåltiden på både bredden och djupet. De höga ambitionerna märks i omsorgen av varje detalj, där ingenting är för krångligt att göra på sitt eget vis. Lycka är att vara gäst i den här restaurangen – där matglädjen både bultar och brinner.”

Runstensskolan arbetar löpande med matglädje och Arla Guldko har under de senaste två åren utgjort en viktig del i ett pågående kvalitetsarbete. Johan Beer förklarar att arbetet med matglädje handlar om så mycket mer än bara roliga recept. Det är en helhet som omfattar alla tänkbara delar av köket.

God resurshantering

Under 2009 investerade Runstensskolan i ett helt nytt kök med toppmodern nedkylningsutrustning. Det, tillsammans med rätt kompetens, ger bra förutsättningar för god resurshantering, förklarar Johan Beer, kökschef på Runstensskolan.

- Det gör det till exempel enkelt att ta morötterna som blir över från salladsbuffén, frysa ned dem för att sedan använda dem när vi kokar vår egen buljong på kalv- och kycklingben, berättar Johan Beer.

Jobbar med engagemang

Eleverna på Runstensskolan är väldigt engagerade i Arla Guldko. I år, 2011, kunde de dessutom påverka direkt genom att nominera sin skola till tävlingen. Inför årets final fick eleverna en egen guldko i tyg som fungerar som skolans maskot.

- Vi som jobbar i köket är alla yrkesmänniskor och vi har vår stolthet. Man kan välja att antingen bara göra så lite som möjligt och lyfta lön eller så gör man sitt jobb med engagemang. Vi har valt den senare vägen och då har vi roligt, säger Johan Beer.

Besök gärna Runstensskolan.