Bästa Matglädjeskola

Juryns motivering: ”Med mottot ”ingenting är omöjligt” har de gett matglädjen ett ansikte. De har en stor yrkesstolthet och en enorm arbetsglädje. Maten lagas så mycket som möjligt från grunden trots de stora volymerna. Den är både god och näringsriktig, har rena smaker och så få tillsatser som möjligt. Genom sin lyhördhet har de satt matgästens välbefinnande i fokus. De har skapat någonting helt eget och unikt.”

Tydliga mål och engagerat arbete gav på kort tid ökad matglädje och trevligare miljö. Det var en stor seger. Nu har man vunnit ytterligare en stor seger. Vid guldkofinalen den 21 april fick Östergårdsskolan i Halmstad ta emot Arla Guldko 2010 i kategorin Bästa Matglädjeskola.

- Guldkovinsten har gett oss fantastisk uppmärksamhet och är ett lyft för hela personalen. Eleverna, rektor och lärare är väldigt stolta. Musikklassen har till och med gjort en särskild Guldkosång. Föräldrar tackar oss för att deras barn får god och bra mat. Kommunpolitiker har gjort studiebesök och vi har synts mycket i media. Vi har verkligen blivit sedda, säger Jennie Andersson, kostekonom på Östergårdsskolan.

Arbetet med matglädje drog igång hösten 2009 då Jennie Andersson satte tydliga mål om att laga mer mat från grunden. För att höja medvetenheten såg personalen en föreläsning av Mats-Eric Nilsson, författaren till ”Äkta vara”. Nu är basen i personalens arbete att laga maten från grunden av riktiga råvaror.

Man skickar även ett veckobrev till elever, personal och föräldrar, och genom det har engagemanget och kommunikationen kring mat ökat hos alla. Man har också jobbat med matsalsmiljön och att göra den trevlig, med till exempel smör i porslinsformar, dukar, blommor och levande ljus. Det ger en lugn atmosfär där eleverna trivs och äter bättre. Personalen serverar 2000 portioner varje dag, och har fått hitta nya och smartare sätt att jobba för att kostnaderna inte ska öka. Nu får köket snart ännu bättre möjligheter att laga mat från grunden när de 20 år gamla ugnarna byts ut.

- Mest stolta är vi över att vi lyckats vända så snabbt! Vi satte mål i höstas och nu har vi redan uppnått dem. Stoltheten och engagemanget sprider sig på hela skolan. Bara det är en stor seger, säger Jennie Andersson.

Besök gärna Östergårdsskolan.