Årets Guldstjärna 2017

Grattis projektet Falu restaurangakademi i Falun – Årets Guldstjärna 2017!

Juryns motivering: "Att hitta en tydlig väg för den yngre generationen in i restaurangbranschen, kommer vara avgörande för vår framtida upplevelse och kvalitet, på såväl privata som offentliga restauranger. Genom snabbt agerande i en krissituation och konkret samarbete mellan offentlig sektor och lokalt näringsliv, har årets vinnare vänt en nedåtgående trend till en framgångssaga, värd att kopiera. Våga ta rygg på denna guldstjärna!"

Finalisterna

  • Johan Andersson, projektledare för Offentlig gastronomi i Jämtland/Härjedalen
  • Projektet Falu restaurangakademi, Falun (VINNARE)
  • Restaurangjägarna, elevprojekt Kungsmarksskolan i Munkedal

Vad är Årets Guldstjärna?

Årets Guldstjärna är nytt för i år och en utmärkelse som delas ut i samband med tävlingen Arla Guldko®. Med Årets Guldstjärna vill Arla ge alla förebilder som skapar rätt förutsättningar, väcker intresse för matlagning eller på andra sätt utvecklar de offentliga köken en självklar plats på Arla Guldko.

Varför vinner man Årets Guldstjärna?

Årets Guldstjärna delas ut till den eller de som genom nytänkande, mod, handlingskraft eller opinionsbildning inspirerar, eller skapar bättre förutsättningar för våra offentliga kök. Vinnaren av Årets Guldstjärna är genuin i sitt arbete och har ett långsiktigt perspektiv. Genom sitt engagemang bidrar Årets Guldstjärna till att göra världen lite bättre och Sverige mycket godare.

Vem kan vinna Årets Guldstjärna?

Årets Guldstjärna ska gynna matlagning och matupplevelsen i offentliga kök, men utmärkelsen kan vinnas av såväl individer, team, ideella organisationer och offentlig verksamhet som kommersiella företag.

Vem tycker du är värd att bli Årets Guldstjärna?

Finns det någon individ eller något företag som genom nytänkande gett oss som jobbar i offentliga kök bättre förutsättningar för att lyckas? Är det någon av dina råvaruproducenter som gör något alldeles extra? Kanske en kollega eller en restaurang som är en verklig förebild. Finns det någon med extra mod som får matglädjen att explodera?  Någon som jobbar i skymundan eller tvärtom en offentlig person som slåss för våra frågor?

Nomineringsperioden är öppen 9 jan–25 feb.

Tidsplan

Mars
Juryn går igenom samtliga bidrag.

April
Finalister blir informerade och presenteras.

10–25 april
Digital omröstning. Expertjury som leds av Fredrik Eriksson + Guldkoklubben (tidigare finalister i kategorierna skola, förskola och senior) röstar. Expertjuryn och Guldkoklubben har 50 % av rösterna var.

4 maj
Vinnaren avslöjas på Arla Guldko-galan.

Projektet Falu restaurangakademi

Årets Guld­stjärna 2017

Vinnare Årets Guldstjärna
Vinnare!

Falu restaurangakademi

Nominerad för
Arbetet med att väcka ungas intresse för restaurangbranschen – och att det görs i ett samarbetsprojekt där både den offentliga sektorn och näringslivet är delaktiga.

Väcker matintresse bland unga

När restaurangprogrammet i Falun hotades att lägga ner bestämde sig kommunen och krögare för att något måste göras. En kocktävling för niondeklassare vände trenden och nu vill man exportera den lyckade samarbetsmodellen.

Det råder brist på folk i restaurangbranschen och Dalarna är inget undantag. Kommunernas kök skriker efter arbetskraft och i Falun var fjolårets antagning till restaurangprogrammet en riktigt dyster historia. Bara fyra sökte och hela utbildningen var nedläggningshotad. Såväl krögare som kommunala tjänstemän och politiker var bekymrade och bestämde sig för att göra något. Så startades Falu restaurangakademi, ett samarbete mellan kommunen och näringslivet i Dalarna.

– Alla aktörer har förstått att det här måste vi göra något åt och gått in med otroligt engagemang. Man vill! Det har varit en aura av framgång från början och jätterolig att jobba med, säger projektledaren Liv-Grete Sandström.

Det största initiativet hittills är höstens och vinterns kocktävling för niondeklassare. Samtliga kommunala skolor och en friskola deltog i tävlingen som hölls ute på skolorna på hemkunskapslektionerna. En jury med såväl kockar från branschen som lärare och elever utsåg vinnarna.

– Vi organiserade 26 deltävlingar med kort varsel, när scheman redan var lagda, men alla var flexibla, det är fantastiskt! Och kockarna ställde upp ideellt trots julbordstider. Man blir rörd när man tänker på det, säger Liv-Grete Sandström.

När de första preliminära siffrorna för niondeklassarnas förstahandsval till gymnasiet nu kom var det glädjande läsning. Restaurang- och livsmedelsprogrammet fick det största uppsvinget i Falun, med omkring 30 sökande. I Dalarnas tidningar löd rubriken ”Kocktävling bröt trenden – många söker hotat program”.

– Det har visat sig så värdefullt för eleverna att det kommer ut kockar i riktiga kläder. Och hemkunskapslärare har också fått hjälp att lyfta sitt yrke, säger Liv-Grete Sandström.

Falu restaurangakademi saknar inte nya idéer för framtiden.
– Vi jobbar på att ha ett hållbart samarbete mellan näringsliv och krögare och lära av varandra. Offentlig mat är duktiga på specialkost och på den privata sidan har man koll på trender och en mer uppdaterad meny. Vi vill att lärare får komma ut på restauranger och se dagens verklighet och att krögare ska kunna komma in och ta lektioner, berättar Liv-Grete Sandström.

Hon hoppas att finalplatsen i Årets Guldstjärna betyder att samarbetsmodellen får synas nationellt och ger ringar på vattnet.
Liv-Grete Sandström ser med tillförsikt på finalen:
– Nu räknar jag med att vi tar hem det här!

Restaurangjägarna  |  Falu restaurangakademi  |  Johan Andersson

Johan Andersson

Nominerad för
Sitt arbete med att utveckla den offentliga gastronomin och skapa förutsättningar för arbetsglädje och kreativitet i köken.

Med passion för miljö och kreativitet

Eldsjälen Johan Andersson, projektledare för Offentlig gastronomi i Jämtland/Härjedalen, bygger nätverk, inspirerar och flyttar berg för att förverkliga sina visioner om en bättre måltidsupplevelse.

Det gäller att hänga med när Johan Andersson med stort engagemang berättar om alla projekt han dragit igång och är inblandad i. Inspirationsdagar för kockar, kockambassadörer och stärkt samarbete mellan offentliga kök och Eldrimner, svenskt mathantverkscentrum, är bara några exempel på vad som händer med kunskapscentret Torsta som bas. Finns det en gemensam nämnare för eldsjälen Johan Anderssons alla idéer?
– Att måltiden är en helhetsupplevelse i en trevlig miljö, det är vad jag brinner för. Jag är ju kock i grunden, uppvuxen i en kastrull, men jag är inte så fixerad vid den delen utan mer slutprodukten, hur gästen har det, säger han.

Den schemalagda lunchen är ett bra exempel på detta. Johan beskriver hur han blev chockad när han började besöka skolmatsalar.
– Det spelar ingen roll hur bra råvaror vi har om det är hela havet stormar där maten ska ätas, säger han.
Så fick han höra om ett försök med schemalagd lunch, det vill säga att lunchen är en del av lektionen, med lärare närvarande och med ett pedagogiskt syfte. Målet är förstås att alla elever ska äta i skolan, och göra det i en lugn och trevlig miljö utan rädsla.
Johan Andersson bjöd in skol- och förvaltningschefer från åtta kommuner och presenterade idén.
– Jag målade lite in dem i ett hörn för jag var ute i radion och tjötade om det här innan. Och så lovade jag dem att den rektor som gör detta kommer att få stjärnstatus, berättar Johan.
Det gav resultat. Till höstterminen kommer två kommuner och flera skolor i andra kommuner att införa den schemalagda lunchen.
Nej, Johan Andersson ger sig inte så lätt. Hans passion för frågor kring de offentliga köken smittar av sig. Han hittar samarbetspartners och bygger nätverk och visar att det inte alltid behövs större budget för att genomföra förbättringar.
Han återkommer ständigt till vikten av en bra miljö och att ta hand om gästen som ska äta, såväl i äldreomsorgen som i skolan. Maten och råvarorna är det inget fel på, menar han.
– Vi behöver inte en enda krona extra till offentlig mat!
Däremot behöver personalen i köken få chans att vara kreativ. Nu har snart 200 kockar från länet varit på inspirationsdagar på Torsta.
– Det viktigast av allt är ju att se människorna, det är ju de som kostar mest. Jobbar man med kreativitet blir personalen glada och kostnadseffektiva. Målet är att kunna erbjuda det vi gör på Torsta till övriga Sverige. Vi får förfrågningar varje vecka, men måste säga nej.

Johan Anderssons arbete har tidigare genererat en finalplats i Arla Guldko. Det var 2011, då Svenstaviks skola i Bergs kommun gick till final. Johan Andersson var då kökschef i kommunen. Att nu vara en av tre finalister till Årets Guldstjärna betyder mycket för att få uppmärksamhet för det arbete som görs inom Offentlig gastronomi.
– Tanken är ju inte att det här ska vara en enmansshow. Därför bygger jag så mycket nätverk och jobbar med jättemånga duktiga människor runt omkring mig. Allt för att vi ska kunna växa och slippa säga nej, säger Johan Andersson.

Restaurangjägarna  |  Falu restaurangakademi  |  Johan Andersson

Restaurangjägarna

Nominerade för
Arbetet för att göra skolmåltiderna mer attraktiva på sin gamla högstadieskola, Kungsmarksskolan i Munkedal.

En helhetssyn på skolmatsalen – på ungas villkor

När fyra före detta elever på Kungsmarksskolan i Munkedal fick fria händer att ta reda på varför elever väljer bort skolmaten visade det sig handla om mycket mer än bara maten. Attityder som ärvs från äldre elever, miljön och personalen spelar minst lika stor roll.

Projektet Restaurangjägarna startade 2015 för att komma tillrätta med att många elever på högstadieskolan Kungsmarksskolan valde bort att äta i skolmatsalen. En grupp elever som nyligen gått på skolan anställdes för att skapa en dialog kring skolmaten och ta reda på vilka faktorer som påverkar bortvalet av lunchen. Ungdomarna fick själva bestämma hur projektet skulle läggas upp, för att man ville ta tillvara på deras idéer på bästa sätt.
– För mig är det så viktigt att vi lyssnar på dem vi är till för. Och när vi väl lyssnar måste vi också ta dem på allvar. Det är fantastiskt att se hur de växer med uppgifterna, säger kostchef Gunilla Martinsson om de fyra eleverna som driver projektet.
En av dem, Jennifer Johansson, beskriver också Restaurangjägarna som ett demokratiprojekt. Att få ta plats och göra sin röst hörd har varit en stor del av upplevelsen för dem.

Under första året utvecklade de fyra ungdomarna en metod för projektet och samlade in kunskaper från kostchefen, Ulrika Brunn på Skolmatsakademin, skolans elever och en inredningsarkitekt. De gjorde research kring skolmat, inredning och hur den påverkar upplevelsen av maten. De gjorde också studiebesök i en välbesökt och välfungerande skolmatsal. Efter första året förlängdes projektet ett år och ungdomarna har presenterat sina resultat vid olika evenemang, bland annat när Skolmatsakademin firade tio år och på mässan GastroNord.

– Vi insåg att det inte bara handlar om mat, att det är så mycket annat som spelar in. Miljön, ljudnivån, attityder. Och hur man kan få alla delar att funka, berättar Jennifer Johansson.
Rektorn på Kungsmarksskolan, Yvonne Andersson, berättar att många små detaljer gjort matsalsmiljön mycket bättre. Ljudabsorberande material, möjligheten att sitta i små grupper, schemaläggning så inte alla äter samtidigt är några exempel.
– Vi hör från föräldrarna att barnen äter bättre och personalen trivs, säger Yvonne Andersson.
Hon berättar också att matsalen blivit mer öppen så eleverna har bättre tillgång till personalen där. Projektet visade vilken viktig roll de kan spela.
– Vi har en mycket, mycket större uppgift än vi ibland tror oss inneha vad gäller att se elever och agera i det som händer i matsalen. Personalen i skolmatsalen är de enda vuxna som eleverna möter under dagen som inte har krav på dem vad gäller prestation, säger kostchefen Gunilla Martinsson.
Jennifer Johansson berättar också om en helt ny förståelse för personalen.
– Det är jätteviktigt med kommunikation mellan alla inblandade; de som jobbar i köket, kommunen och ungdomar; de som är i matsalarna som gäster, säger hon.

De fyra eleverna går nu i andra och tredje årskursen på gymnasiet och driver projektet vidare helt ideellt. De vill inspirera andra ungdomar till att göra liknande saker. Nästa steg är att få komma ut på alla skolor i Munkedals kommun och ha workshops med elever. De vill särskilt jobba med attityder till skolmaten. Deras undersökning visade att äldre syskons negativa attityder ofta förs över till de yngre.
– Det är något som nästan alla får höra, att skolmaten inte är god. Vi vill se om det går att skapa en mer positiv inställning, säger Jennifer Johansson.

Hon berättar att projektet gett dem en mängd kontakter och erbjudanden om stöd i deras fortsatta arbete. Finalplatsen i Årets Guldstjärna är ytterligare en bekräftelse.
– Vi hade inte trott att det skulle hända något sådant när vi började med projektet. Just att man som ungdom får så mycket positiv feedback av vuxna och av allmänheten. Att vi kan få våra röster hörda, säger Jennifer Johansson.

Restaurangjägarna  |  Falu restaurangakademi  |  Johan Andersson