Bocuse d'Or

TOMMY MYLLYMÄKI TÄVLAR FÖR SVERIGE

Det är en revanschsugen Tommy Myllymäki som i år tävlar för Sverige i Bocuse d'Or Europe 2014. Myllymäki, som även kan titulera sig Årets Kock 2007, representerade Sverige i Bocuse d'Or 2011 och tog då silverplatsen.

– Det känns otroligt hedervärt att få representera Sverige i Bocuse d'Or igen. Den här gången satsar jag självklart på guld, säger en taggad Tommy som den sista månaden inför tävlingen tränar dygnet runt.

– Sista veckorna fram till tävlingen är en enormt intensiv period där vi tidstränar och finslipar allt från de allra finaste detaljerna som till exempel att kalibrera rätterna och garnityren med storleken på tallrikarna till att optimera smakerna.

Med smaken i centrum

När Tommy Myllymäki inte lägger ner all sin tid på träning inför Bocuse d'Or fokuserar han på den egna restaurangen Sjön i Jönköping. Han driver även Julita Wärdshus utanför Katrineholm och är kreativ ledare för Sturehof, Brillo, Riche och Teatergrillen.

Som kock är Tommy mycket disciplinerad och kreativ i sin matlagning. Smaken står alltid i centrum och helst arbetar han med rena smaker.

– Tävlingen blir allt hårdare för varje år, allt fler länder satsar på att vinna och lägger mycket tid och resurser på att komma dit. För att nå ända fram är det viktigt att man ha en grundidé som verkligen håller, säger Myllymäki om sin strategi inför tävlingen.

Varje tävlande har en commis/assistent som finns med i tävlingsköket. Tommy Myllymäkis commis är Albin Edberg.

TOMMY MYLLYMÄKI

  • Född: 1978 i Katrineholm.
  • Yrke: Äger restaurangen Sjön i Jönköping, driver Julita Wärdshus utanför Katrineholm och är kreativ ledare för Sturehof, Brillo, Riche och Teatergrillen.
  • Utmärkelser: Årets Kock 2007, silverplacering i Bocuse d’Or 2011.