Bocuse d'Or

BRONS TILL TOMMY MYLLYMÄKI

Sverige och Tommy Myllymäki tog brons i Kock-VM, Bocuse d´Or i Lyon. Myllymäki presenterade två sofistikerade rätter; Pärlhöna med svenska vintersmaker samt bäcköring. Guldet förärades Ørjan Johannessen från Norge medan silvermedaljen gick till Philip Tessier från USA.

Trots att Tommy Myllymäki var favorittippad till guldet i den prestigefyllda kocktävlingen Bocuse d’Or i Lyon slutade tävlingen med en bronsplats för svensken. 

- Jag var här för att vinna. Jag och mitt team har jobbat hårt under en lång tid och just nu är vi lite besvikna, men jag vet också att det är världen bästa kockar jag tävlat mot. En tredje plats i världen är förstås också en bedrift, säger stjärnkocken i ett pressmeddelande. 

Vann gjorde Norge och på andraplats kom USA.

Tommy Myllymäki erövrade, i konkurrens med världens bästa kockar, en bronsmedalj i Bocuse d´Or. Myllymäki tog 2011 hem ett silver i samma tävling och i maj 2014 intog han segerpallen i Bocuse d´Or Europe. Inför tävlingen i Lyon hade han endast guld i sikte.

Tommy Myllymäki gick in i sitt tävlingskök klockan 09.10 på onsdagen. På fem timmar och 35 minuter har han tillagat och serverat två raffinerade rätter till 14 personer.

Nu ska jag hem och ladda om, ta hand om familjen och sedan leverera ännu bättre smaker och upplevelser på mina svenska krogar. Man lär sig en hel del nytt på att tävla i Bocuse d’Or,fortsätter Tommy Myllymäki.

Det svenska teamet bakom Tommy Myllymäki var Albin Edberg, assistent/commis, Jonas Dahlbom, coach, samt Henrik Norström, President och Sveriges representant i juryn.

Priset för bästa commis gick till Finland som även prisades för bästa kötträtt. Japan fick utmärkelsen bästa fiskrätt.

SE FILMEN DÄR TOMMY TAR EMOT GULDMEDALJEN I BOCUSE D´OR 2014

Se den rafflande minuten inför utdelningen av 2014 års guldmedalj i Kock-VM, Bocuse d´Or 2014, där vår svenske kock Tommy Myllymäki tog hem segern.

BOCUSE D'OR EUROPE 2014

  • Bocuse d’Or, världens mest prestigefyllda matlagningstävling, startades 1987 av stjärnkocken Paul Bocuse. Tävlingen kallas ofta VM för kockar.
  • Bocuse d´Or Europe, eller EM i matlagning, arrangeras i Stockholm 7-8 maj 2014.
  • Bocuse d’Or Europe är även en kvaltävling till Bocuse d’Or, kock-VM. Totalt 20 europeiska länder tävlar mot varandra om en plats i VM-finalen i Lyon 2015.
  • Varje team består av kock, commis, coach, president samt en promotion manager. För Sverige tävlar Tommy Myllymäki med commis Albin Edberg.