Blir du först med en munkla?

Sugen på en munkla, en carrotdunk eller boostade bullar? Här är bakverken vi kommer tugga i oss 2016.

När bagare och konditorer släpper fantasin lös kan det sluta nästan hur som helst. På ett bra sätt. Nu får bakning var kul på riktigt, när bara fantastin sätter gränsen.

Tillsammans med några av Sveriges bästa konditorer har Arla tittat närmare på kak- och bakåret 2016. Munklan är precis den typen av bakverk vi kommer se mer av framöver. Mixen av munk, semla och brioche är konditorn Roy Fares svar på kakåret 2016.

Just trenden att kombinera olika bakverk har bara börjat om vi får tro Sveriges bagare och konditorer. Och kreativiteten är stor när det kommer till att blanda bakverk till något nytt.

— Jag ville kombinera tre av mina favoriter i en, brioche, doughnut och semla och det blev en munkla. Hur fel kan det bli? Verkligen Fun Baking, säger Roy Fares.

Kul bakning är också temat för kakor, bullar och bakelser 2016. Konditorn Magnus Johansson svarar med en carrotdunk, en bakelse där morotskaka och munk blir ett.

Under 2014 blev cronut en världskändis. Den otippade kombon av donut och croissant letade sig hela vägen från New York till Sverige och blev en riktig snackis. Semmelwrappen tog Sverige med storm och skapade milslånga köer till landets konditorier under 2015.

Framöver kommer vi att se många fler roliga och spännande kombinationer av klassiska bakverk när bagarna och konditorerna släpper fantasin lös. Kanske har du en egen kul skapelse på lager?

Fyra baktrender 2016

  • HYBRIDER. Vi blandar klassiska bakverk till nya spännande skapelser. Säg hej till munkla, carrotdunk och cronut! Här har vi bara sett början på en helt ny genre inom bakning.
  • BLOMMOR OCH BLAD. Intresset för färska örter, grönsaker och blommor i desserter och bakverk blir bara större och större. Vad sägs om lingoncheesecake med syltade granskott eller pärontarte med lavendel?
  • BOOSTADE BULLAR. Nu vill vi fika med gott samvete. Naturligt och hälsosamt tar vi med oss även när vi går på café. Vi bryr oss ännu mer om vad vi stoppar i oss själva och våra barn. Bakverken boostas med superbär, nötter, bönor, rödbetor, fröer och japansk matcha. Vad tror du om att byta kanelsnäckan mot rödbetssnäckor med chiafrön, mandel och linfrön?
  • JAPAN. Japanska smakinfluenser som ingefära, matcha och miso letar sig in i våra svenska kök. Precis som japanerna kommer vi bli duktigare på att baka i säsong. Kanske ser vi säsongens kanelbulle och säsongen biskvi. Redan har vi sett hur semmelwrappen blev en jordgubbswrap och hur semlan blev en somla.