ÅRETS KONDITOR

Sara Aasum Hultberg, 24 år, från Stockholm tog hem segern i Årets Konditor och är därmed svensk mästare i konditori.

– Det här känns superhäftigt! Jag vet att alla tävlande har lagt ner sin själ i träning och förberedelser. Konkurrensen har varit en stenhård. Därför känns det extra roligt att vinna idag. Det är en ära att få bära titeln Årets Konditor, säger Sara Aasum Hultberg, vinnare i Årets Konditor 2014. 

Sara är uppvuxen i Arvika och arbetar idag på Taverna Brillo i Stockholm. Hon har arbetat som konditor i fyra år. Detta var första gången Sara tävlade i Årets Konditor. Som vinnare av Årets Konditor 2014 bär Sara Aasum Hultberg den åtråvärda mästartiteln Årets Konditor och representerar branschen under ett års tid. 

Juryn, som har utvärderat konditorernas finalbidrag efter smak, utseende, kreativitet och hantverksskicklighet, korade Sara Aasum Hultberg till Årets Konditor, tillika svensk mästare i konditori med motiveringen:
”I en tidspressad insats utmanades teknik och yrkeskunskap, som ändå visade upp perfektion. Med fantastiska smaker togs gräddbakelsen till en ny nivå och de eleganta petit fourerna imponerade på juryn.” 

Finalisterna bidrag skapades inom loppet av tio timmar, under två dagar och bestod av:

  • en våningstårta med minst tre våningar
  • petitfourbricka med fem bakverk varav två ska vara handdoppade i choklad
  • glassuppsättning i form av en tårta
  • gräddbakelse. 

Sara Aasum Hultbergs vinnande bidrag i Årets konditor 2014:

  • Glasstårta: Isprinsessa
  • Petit four bricka
  • Gräddbakelse: Gräddbakelse 2.0
  • Tårta: Björnbär/Gianduja (browniebotten med björnbärspannacotta, hasselnöt och vaniljmousse). 

Tävlingen Årets Konditor är det svenska mästerskapet för professionella konditorer, där finalister får visa prov på sin hantverksskicklighet och kreativitet. Årets Konditor arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer och Arla är huvudsponsor. Vinnaren tilldelas titeln Årets Konditor och Svensk Mästare. Tävlingen anordnades för första gången av Sveriges bagare & konditorer (fd Bageriförbundet) 1988.