Korna & gården

Bonden

Att vara bonde är att välja en livsstil nära naturen. Men att vara bonde handlar förstås till största delen om mjölkning och att ta hand om djuren på bästa sätt. Varje dag. Året runt. Om det är något särskilt du vill veta om bondelivet kan du ställa en fråga till vår internetbonde Inger eller läsa vad bönderna Jocke och Kerstin bloggar om.

För att bli bonde behöver man lära sig att sköta en gård med allt vad det innebär. Bonden arbetar med djurskötsel, växtodling, miljö, ekonomi, maskinvård och underhåll av byggnader. Bland annat. Bonden måste också kunna reparera olika saker, till exempel är olika sorters svetsteknik bra att kunna. Det gäller helt enkelt att vara en problemlösare.

Förr i tiden var arbetet med mjölkkor mycket tungt. Nästan alla moment som mjölkning, utfodring och utgödsling gjordes för hand. Att vara bonde i dag kräver fortfarande mycket arbetstid, men den tekniska utvecklingen med maskiner och datorer har förbättrat arbetsmiljön.

Guldmedalj från kungen

Alla mjölkbönder som har lämnat perfekt mjölk i 23 år får en guldmedalj av kungen. Läs mer här.

Fråga bonden

Har du en fråga om livet på en bondgård? Skicka ett mejl till Inger så svarar hon så fort hon hinner mellan bestyren på gården.

Ställ en fråga