Fakta om bin

Så skapar du en bivänlig trädgård

Så skapar du en bivänlig trädgård Skapa en bivänlig miljö hemma

Oavsett om du har en trädgård eller en balkong kan du hjälpa våra livsviktiga bin på traven med till exempel bivänliga blommor och växter.

Bin är livsviktiga för oss! De ser till exempel till att vi får frukt och grönsaker genom att de pollinerar blommor. Vi måste alltså vara rädda om dem. Här kommer några enkla tips på hur du kan göra din egen trädgård, eller till och med din balkong bivänlig!

1. Bivänliga blommor och växter

Plantera bivänliga blommor och växter som både du och bina tycker om! Till exempel lavendel, mynta, citronmeliss och andra kryddväxter. Bivänliga perenner är till exempel kärleksört, lungört, och blodnäva. Det är också bra om du kan hålla din rabatt blommande hela säsongen så börja med krokus i vår och avsluta säsongen med exempelvis ljung. Det viktiga är att blommorna har rikligt med pollen och nektar.

2. Bivänligt på balkongen

Har du en balkong kan du sätta upp holkar för bin och humlor. Bivänliga krukväxter för balkongen är till exempel timjan, gräslök och mejram. Har du till och med en trädgård kan du också se till att det finns ”stökiga” partier som till exempel lövhögar som humledrottningarna kan övervintra i. Det är därför smart att inte kratta på hösten utan först i maj när drottningarna vaknat.

3. Undvik starka medel

Till sist ska du hålla din rabatt giftfri! Medel mot skadedjur och ogräs är jättejobbiga även för bina.