"JAG KÄNNER MIG FRIARE I VATTEN"

Jennie Ekström är en av världens bästa simmare. Hon föddes med dysmeli. Den som har dysmeli saknar armar och ben eller delar av armar och ben. Jennie saknar vänsterarm och höftleder och har mycket korta lårben. Ibland när hon träffar människor för första gången och berättar att hon tävlingssimmar får hon frågan ”Va, kan du simma?”.

Jennie kan svara ett självklart ja. Om hon inte hade kunnat simma hade hon förstås inte satt världsrekord på flera distanser och vunnit guldmedaljer i mängder i både Europa- och världsmästerskap i klassen för funktionshindrade som saknar ben och/eller armar.

Hur gammal var du när du började med simning?

– Jag var sex år och fastnade med en gång. I vatten kände jag mig mycket friare än på land. När jag simmade omkring i vattnet kunde jag röra mig obehindrat och det var en skön känsla för där var det inget som hindrade mig. Simning är en väldigt bra idrott för alla som vill röra på sig, det är ganska skonsamt mot kroppen.

När du var 13 år blev du opererad för att du har skolios (sned ryggrad) och fick inte träna. Hur var det?

- Jag kände mest att det var trist att inte få träna och röra på mig. Jag fick inte simma på ett halvår. Men jag hade inte kommit så jättelångt i simningen, så jag var inte orolig för att missa träning och hamna efter andra simmare. För mig var simning mest en fritidssysselsättning.

Hur ofta tränar du nu?

– Sex till åtta pass i veckan. Både simning och styrketräning. Det brukar bli fem till sex simpass och två i gymmet.

Vad är viktigt att tänka på efter träningen?

– Då ser jag till att bara äta och återhämta mig. Jag brukar ofta dricka mjölk till maten och en av mina mjölkfavoriter är kesella med frukt och bär.

Vilka är dina mål med din träning?

– Att bli snabbast i världen. I Paralympics har jag blivit som bäst fyra, i Peking 2008, och i Rio de Janeiro (september 2016) vill jag kliva upp på pallen. Men i nuläget är det svårt att veta vilka chanser jag har, för det är inte bestämt än vilka distanser som ska vara med på programmet. Men målet är alltså medalj, det är det jag kämpar för. Jag ser också fram emot EM i Eindhoven i Holland i augusti i år och VM i Glasgow 2015.

Vad är det roligaste med att ha nått så långt som att få tävla i landslaget?

– Resorna är väldigt roliga, jag trivs bra med de andra simmarna i landslaget och så får man se väldigt mycket av världen.

Hur laddar du inför viktiga lopp?

– Jag är väldigt fokuserad på tävling och tänker bara på att bara köra och få ut allt för att simma så fort jag kan.

Vilka är dina intressen bredvid simningen?

– Att umgås med kompisar, bara göra helt vanliga saker. Och så har jag en hund som heter Lexie. Hon är en 1,5 år gammal bordercollie som älskar att hitta på saker.

Vilken är din favorittemperatur i vattnet?

– Jag har gärna så varmt som möjligt, för jag fryser väldigt lätt.

Vilken är din favoritidrott?

– Jag gillar ju simning, men jag tittar inte så mycket på sport faktiskt även om det alltid är roligt och spännande med idrott och tävlingar.

JENNIE EKSTRÖM

  • Född:  Juni 1991.
  • Klubb: Varabygdens Simsällskap.
  • Meriter: Mängder av guldmedaljer i både EM och VM. Tre världsrekord.
  • Aktuell: Siktar på medalj i Paralympics i Rio de Janeiro 2016.