Så gör du bästa

Kladdkakan

Häng med när Arlakadabra bakar en kladdig, maffig, söt och härligt chokladig kladdkaka med Johanna Westman. Vem älskar inte en perfekt kladdkaka? Den går fort att röra ihop på ingredienser som man nästan alltid har hemma och så enkel att baka att alla kan klara av det! Vet man dessutom tricken så blir den alldeles extra god.

Börja alltid med att ta fram alla ingredienser. Du behöver också ha en bakform med löstagbara kanter, måttsats, litermått, bunke, slev, en slickepott och en helt vanlig bordskniv.

Här hittar du ett gäng bra tips för att lyckas alldeles extra med din kladdkaka. Klicka på rubrikerna så får du se tipset som film.

 1. RÖRANDE LÄTT En kladdkaka ska inte vispas, utan röras ihop med en sked eller slev, gärna med så få varv som möjligt. Om man vispar in luftbubblor i smeten blir kakan fluffig istället för härligt tung och kladdig.

 2. NY SMAK PÅ KAKAN Smaksätt din kladdkaka med något riktigt smarrigt. Pröva att smaksätta med av pepparmyntsolja, eller lakrits eller kardemumma.eller i hackade nötter, eller godis eller salta jordnötter, eller rispuffar eller syltad ingefära.
  Kladdkaka

 3. LÄR KÄNNA DIN UGN Olika ugnar beter sig olika. Varmluft kommer göra att kakan fortare är klar, över- och undervärme kan göra den något hårdare på ytan. Det är bättre att baka kakan i lite lägre värme då får den inte allt för hårda kanter. Grädda kakan i mitten eller nedre delen av ugnen.
  Kladdkaka

 4. HÅLL TIDEN Om det står 15-20 minuter i receptet så känn på kakan med en sticka redan efter 15 minuter. Den ska fortfarande vara kladdig i mitten, och tänk på att kakan stelnar när den svalnar.
  Kladdkaka

 5. KAKA TILL ALLA Är ni många gäster? Gör en dubbel sats och häll upp i en bröad långpanna och skär kakan i lagom stora fyrkanter. Det går också bra att tillaga den i muffinsformar.
  Kladdkaka

 6. FIN I KANTEN Bröa gärna formen med något nytt, till exempel kakao, kokosflingor eller finhackade nötter.

 7. TOPPEN MED TOPPING OCH TILLBEHÖR Servera något till kladdkakan som bryter av det söta, till exempel  lättvispad grädde, färska bär eller en fräsch yoghurt. Dekorera gärna med kolasås, strössel, smulade maränger, kakao, florsocker eller ringlad smält choklad.
  Kladdkaka

 8. HÖJDARKAKA En kladdkaka är ofta ganska platt, kompakt och kladdig inuti. Om du vill ha en högre kaka kan du blanda i 1½ tesked bakpulver eller vända ner två vispade äggvitor i smeten.
  Kladdkaka

 9. SÅ SMÄLTER DU CHOKLAD Ta fram en kastrull och en djup tallrik eller skål som går att sätta i kastrullen. Koka upp vatten, sänk värmen lite och ställ försiktigt tallriken eller skålen i kastrullen (akta så att du inte bränner dig på vattnet!). Lägg i chokladen i tallriken och rör om tills chokladen har smält. Det är viktigt att det inte kommer vatten i chokladen för då blir den grynig.
  Kladdkaka

 10. TAGGA DIN KAKA Gör en fin dekoration på kakan genom att klippa ut ett mönster eller en figur ur ett papper. Lägg pappret på kakan och sikta över florsocker.
  Kladdkaka

 11. GLUTENFRITT Vill du ha en glutenfri kladdkaka så är det hur lätt som helst! Byt bara ut vetemjölet mot ett glutenfritt mjöl som Glutenfri mix eller till exempel mandel- eller hasselnötsmjöl. Kakan blir precis lika god - ja nästan godare! Kom ihåg att bröa kanten med något glutenfritt som kokos eller hackade nötter.
Det är enkelt att

Smälta choklad

Kladdkaka är så enkelt att baka att alla kan klara av det! Vet man dessutom tricken så blir den alldeles extra god. Vår kompis Johanna Westman visar hur du smälter choklad.

Fyll smeten med något gott

Smaksätt kladdkakan

Vill du smaksätta din kladdkaka med något gott? Johanna Westman ger förslag på goda smaker och fyllningar som gör din kladdkaka alldeles extra god!