Köttbullar i tomatsås
Nytt

Köttbullar i tomatsås

45 min Huvudrätt
När köttbullarna tillagas i tomatsås blir de maximalt saftiga och smakrika. Välj vilken färs du helst vill tillaga dina köttbullar på - lamm, nöt, bland eller vego! Servera köttbullarna med potatisgnocchi och en krispig sallad!
Karolina Sparring
Karolina Sparring Kock och receptansvarig Arla Mat
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/kottbullar-i-tomatsas/

Gör så här

  • Blanda mjölk, ströbröd, ägg, paprikapulver, tomatpuré och sambal oelek i en bunke. Låt svälla 10 min.
  • Gör tomatsåsen under tiden. Skala och skiva vitlöken. Hetta upp smör- & rapsolja i en kastrull. Fräs vitlöken 1 min. Häll på tomater, vatten och salt. Låt sjuda undertiden du gör klart resten.
  • Blanda ner färs, hackad basilka, salt och nymalen svartpeppar i ströbrödsblandningen. Rör till en jämn smet.
  • Forma smeten till ca 24 jämnstora köttbullar. Bryn köttbullarna runtom i smör- & rapsolja.
  • Grovhacka basilikan. Rör ner i tomatsåsen. Mixa såsen slät. Häll den över köttbullarna och låt sjuda 8-10 min. Vänd på köttbullarna några gånger under tillagningen.
  • Tillaga gnocchi enligt anvisning på förpackningen.
  • Ringla syrad grädde över köttbullarna i tomatsåsen. Servera med potatisgnocchi och blandad grönsallad.
Klart!
Energi:

555 kcal

Protein: 32 g
Kolhydrater: 43 g
Fett: 27 g

Ingredienser

½ dl
Ströbröd
1 msk
Ägg
1
Paprikapulver
2 tsk
Tomatpuré
1 msk
Sambal oelek
1 msk
Lammfärs eller nötfärs
500 g
Färsk basilika
½ kruka
Salt
1 tsk
Svartpeppar
1 krm
1 msk
Tomatsås:
Vitlöksklyftor
2
2 msk
Krossade tomater
400 g
Vatten
1 dl
Salt
1 tsk
Färsk basilika
½ kruka
Till servering:
3 dl
Potatisgnocchi
400 g
Blandad grönsallad