Ajvar

Ajvar

1 tim
Buffé
Ajvar är en smakrik grönsaksröra baserad på grillad paprika och aubergine. Den är mycket populär i Balkan där den används flitigt. Den är god att servera som den är med bröd, men den är även mycket användbar som smaksättning i grytor och t ex lammfärsbiffar. Om du gillar hetta kan du tillsätt lite chlli flakes. Förvara din ajvar svalt i glasburk.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/ajvar/

Gör så här

  • Sätt ugnen på 250° eller 225° varmluft.
  • Halvera paprikorna och ta bort kärnorna. Halvera auberginen och ta bort stjälken. Lägg allt i en ugnssäker form med skalet upp.
  • Grilla högt upp i ugnen 25-30 min, tills grönsakerna fått ordentligt med färg.
  • Ta ut från ugnen och lägg i en kastrull med lock. Låt stå ca 20 min.
  • Dra av skalet från paprikorna. Grovhacka auberginen. Lägg ner paprika och aubergine i en mixerbunke.
  • Skala och skiva vitlöken och lägg i mixerbunken med oljan. Mixa till en grynig massa.
  • Häll tillbaka i en kastrullen och låt sjuda ca 20 min eller till önskad konsistens. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
  • Förvara ajvar i en lufttät burk.
Klart!

Om du gillar stark mat kan du tillsätta önskad mängd chili flakes när du smakar av din ajvar!

Energi:

168 kcal

Protein: 2 g
Kolhydrater: 9 g
Fett: 13 g

Ingredienser

Röda paprikor
3
Aubergine
1
Vitlöksklyftor
2
Vitvinsvinäger
1 msk
Kallpressad olivolja
4 msk
Salt
1 tsk
Nymalen svartpeppar