Timjanstekt lammentrecote med nötrostad blomkål och dillsmörsås
  • Arla
  • Recept & mat
  • Timjanstekt lammentrecote med nötrostad blomkål och dillsmörsås

Timjanstekt lammentrecote med nötrostad blomkål och dillsmörsås

60+ min Huvudrätt
Långsamt bakade tomater och blomkål rostad med hasselnötter passar fint ihop med lammentrecote. Servera gärna citronsmörsåsen i en skål bredvid.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/timjanstekt-lammentrecote-med-notrostad-blomkal-och-dillsmorsas/

Gör så här

  • Sätt ugnen på 100°.
  • Dela tomaterna på mitten, lägg i en ugnssäker form. Skala vitlöksklyftan och skär i 8 tunna skivor.
  • Lägg en skiva på varje tomat och strö på lite salt, peppar och socker. Baka i mitten av ugnen ca 2 tim.
  • Höj värmen till 150°.
  • Dela blomkålshuvudet i 4 trädliknande skivor, ca 2 cm tjocka.
  • Stek blomkålen i smör ca 3 min på varje sida, salta och peppra.
  • Lägg blomkålen på en plåt med bakplåtspapper, häll över citronsaft och nötter, spara citronskalet till senare. Baka färdigt i ugnen ca 10 min.
  • Putsa köttet. Salta och peppra. Bryn köttet i smör ca 2 min på varje sida.
  • Blanda timjan och citronskal, rulla köttet i örtblandningen.
  • Lägg köttet i en ugnssäker form och tillaga i ugnen i 150° ca 15 min tills köttet är rosa och har en innertemperatur på 58°.
Dillsmörsås:
  • Lägg alla ingredienser till reduktionen i en kastrull och koka ihop tills ca ½ dl återstår. Sila bort schalottenlök, pepparkorn och dillfrö, häll tillbaka vätskan i kastrullen.
  • Skär dillen grovt och mixa samman smör och dill i en blender tills det är riktigt grönt.
  • Utan vattenbad: Tillsätt äggulorna till reduktionen och vispa på låg värme tills det tjocknar och har en temperatur på ca 66°.
  • Dra av kastrullen från värmen. Tillsätt försiktigt dillsmöret under ständig vispning.
  • När allt smör vispats i ska såsen vara tjock och blank. Smaka av med salt.
  • Med vattenbad: Häll reduktionen och äggulorna i en bunke.
  • Sätt bunken över en kastrull med kokande vatten och vispa tills det tjocknar och har en temperatur på ca 66°.
  • Ta bort bunken från vattenbadet. Tillsätt försiktigt dillsmöret under ständig vispning.
  • När allt smör vispats i ska såsen vara tjock och blank. Smaka av med salt.
Servering:
  • Skiva lammet och servera med blomkålen, tomaterna och dillsmörsåsen.
Klart!
Energi:

930 kcal

Protein: 34 g
Kolhydrater: 10 g
Fett: 82 g

Ingredienser

Timjanstekt lammentrecote:
Lammentrecote
500 g
Salt
1 tsk
Svartpeppar
1 krm
2 msk
Hackad färsk timjan
3 msk
Citron
rivet skal av 1
Ugnsbakade tomater:
Plommontomater
4
Vitlöksklyfta
1
Salt
1 krm
Svartpeppar
1 krm
Strösocker
1 krm
Nötrostad blomkål:
Blomkål à 600 g
1 huvud
Salt
1 tsk
Svartpeppar
1 krm
3 msk
Citron
pressad saft av 1
Hasselnötter
½ dl
Dillsmörsås:
Hackad schalottenlök
1
Vitvinsvinäger
½ dl
Vatten
1 dl
Vitpepparkorn
5
Dillfrön
1 msk
Äggulor
3
Salt
½ tsk