TIPS SOM GÖR DIG TILL GRILLMÄSTARE

Att grilla är bland det godaste man kan göra i matväg. Och det behöver inte alltid vara så svårt som det kan verka. Här får du några tips som garanterat kommer att imponera vid matlagningen!

Vilka spett ska man använda?

Träspett är bra eftersom de inte blir så varma att hålla i men blötlägg dem innan. Metallspett däremot leder värme och maten tillagas både inifrån och utifrån.

När ska man krydda?

Krydda köttet 30 minuter innan du ska grilla så att kryddorna hinner smälta in. Salta precis innan köttet hamnar på grillen.

Marinad

Om du marinerar köttet är det bra att lägga det i en plastpåse i kylen. Men det ska vara rumstempererat då det ska grillas. Torka av köttet med lite papper innan så att inte olja från marinaden droppar ner i glöden.

Tips vid grillen

Små grönsaker är bra att grilla i folie, då trillar de inte mellan gallret. Förbered all mat och alla goda tillbehör innan du tänder grillen. Använder du en öppen grill är det bra att ha en hink sand i beredskap om något skulle gå fel. Har du grill med lock kväver du elden genom att lägga på locket.

Hur lång tid ska det ligga på grillen? 

Biff, entrecote 1,5 cm 2-3 min/sida Grillskivor av nöt 1,5 cm 2-3 min/sida

Lövbiff 0,5 cm 2 min, grillas på en sida

Karré, fläskkotlett 1,5 cm 3-4 min/sida

Revbensspjäll, tunna 1-2 cm 4-5 in/sida

Revbenspjäll, tjockskuret förkokas i 20 min innan bitar 10-15 min/sida

Flintastek 3-4 cm 10-15 min/sida

Lammkotlett 1,5 cm 2-3 min/sida

Skivad lammstek 1,5 cm 3-4 min/sida

Grillkorv 4 min

Bratwurst, frukostkorv 8 min

Kyckling i bitar, benfri 10-12 min

Kyckling i bitar, med ben 15-20 min

Kycklinghalvor 30-40 min

Små fiskar som halstras 3-5 min/sida

Lax 1,5-2 cm 3-4 min/sida

Strömming 2-3 min/sida

Makrill, regnbåge, röding mfl inpackade i folie direkt på glöden 15-20 min

Grillskivor av nöt 1,5 cm 2-3 min/sida

Lövbiff 0,5 cm 2 min, grillas på en sida

Karré, fläskkotlett 1,5 cm 3-4 min/sida

Revbensspjäll, tunna 1-2 cm 4-5 min/sida

Revbenspjäll, tjockskuret
förkokas i 20 min innan bitar 10-15 min/sida

Flintastek 3-4 cm 10-15 min/sida

Lammkotlett 1,5 cm 2-3 min/sida

Skivad lammstek 1,5 cm 3-4 min/sida

Grillkorv 4 min

Bratwurst, frukostkorv 8 min

Kyckling i bitar, benfri 10-12 min

Kyckling i bitar, med ben 15-20 min

Kycklinghalvor 30-40 min

Små fiskar som halstras 3-5 min/sida

Lax 1,5-2 cm 3-4 min/sida

Strömming 2-3 min/sida

Makrill, regnbåge, röding mfl inpackade i folie direkt på glöden 15-20 min