Svartrotssoppa med gräslöksolja

Svartrotssoppa med gräslöksolja

60+ min Huvudrätt Förrätt
Mild och krämig soppa som toppas med rostade och friterade strimlor av svartrot och färgrik örtolja. Receptet är skapat av Thomas Sjögren, Årets Kock 2015.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/svartrotssoppa-med-grasloksolja/

Gör så här

  • Börja med örtoljan. Värm oljan till 60° och mixa med gräslök och spenat tills den är helt slät och mörkgrön. Sila oljan genom en finmaskig sil.
  • Skala svartrötterna till soppan och skär dem i skivor. Bryn dem i smör i en kastrull tills de är gyllenbruna.
  • Tillsätt mjölk, grädde och grönsaksbuljong. Låt sjuda ca 10 min. Mixa soppan slät och smaka av med salt.
  • Skala svartrötterna till strimlorna och hyvla dem i tunna remsor med t ex en potatisskalare.
  • Häll oljan i en kastrull, lägg ner de hyvlade svartrötterna och värm under omrörning tills temperaturen på oljan är runt 140°. Rör försiktigt under tiden de friteras.
  • Lyft upp svartrötterna och låt dem rinna av på hushållspapper och salta dem.
  • Serveras soppan i skålar, ringla över örtoljan och toppa med friterade svartrötter.
Klart!
Energi:

540 kcal

Protein: 6 g
Kolhydrater: 22 g
Fett: 47 g

Ingredienser

Gräslöksolja:
Rapsolja
1 dl
Hackad färsk gräslök
1 dl
Bladspenat
30 g
Svartrotssoppa:
Svartrötter
400 g
1 msk
4 dl
1 dl
Grönsaksbuljong
3 dl
Salt
1 tsk
Svartrotsstrimlor:
Svartrötter
100 g
Rapsolja
2½ dl
Salt
1 krm