Lammytterfilé med ugnsbakade grönsaker

Lammytterfilé med ugnsbakade grönsaker

Huvudrätt
Lättlagad rosastekt lammytterfilé som fyller köket med härliga dofter av vitlök. Enkelt recept som passar lika bra till vardag som till fest. Servera lammytterfilén med svarta oliver och crème fraiche med vitost samt ugnsbakade grönsaker. Ljuvligt gott!
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/rosastekt-lammytterfile-med-ortkryddade-ugnsbakade-gronsaker/

Gör så här

  • Värm ugnen till 225º.
  • Tvätta och halvera potatisen. Dela vitlöken tvärs över. Skala svartroten och skär i bitar, lägg i citronvatten så de inte mörknar. Skölj tomaterna.
  • Lägg allt i en långpanna med bakplåtspapper. Ringla över olivolja, salta och peppra. Ställ in i mitten av ugnen ca 20 min.
  • Sänk värmen till 200º.
  • Bryn lammet i smör-&rapsolja, salta och peppra.
  • Lägg filén ovanpå grönsakerna och stek färdigt i ugnen till köttets innertemperatur är 60º, ca 10 min. Ta ut köttet och låt det vila tills grönsakerna är klara.
  • Mosa samman crème fraiche och vitost.
  • Toppa grönsakerna med oliver. Skiva lammytterfilén och lägg på grönsakerna. Servera med crèmen.
Klart!
Energi:

822 kcal

Protein: 45 g
Kolhydrater: 59 g
Fett: 43 g

Ingredienser

Lammytterfilé
600 g
Salt och svartpeppar
Ugnsbakade grönsaker:
Delikatesspotatis
900 g
Vitlök
1
Svartrötter
500 g
Cocktailtomater, gärna på kvist
250 g
Olivolja
3 msk
Flingsalt
2 tsk
Svartpeppar
1
Till servering:
2 dl
150 g
Svarta oliver
1 dl