Pepparstekt oxfilé med glaserade betor

Pepparstekt oxfilé med glaserade betor

1 tim Huvudrätt
Saftig oxfilé får välbalanserad smak av två olika sorters peppar. En härlig kötträtt med betor och vackert grönt smör. Receptet är skapat av Tom Sjöstedt, Årets Kock 2008.
Tom  Sjöstedt
Tom Sjöstedt Årets kock 2008
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/pepparstekt-oxfile-med-glaserade-betor/

Gör så här

  • Koka betorna i vatten tills de är mjuka, 30-45 min. Spola dem i kallt vatten och gnid av skalen. Skär dem i olika stora bitar eller klyftor.
  • Blanda smör, honung och citron i en panna och värm betorna i blandningen. Vänd ner persiljan.
  • Rensa och riv svampen i bitar. Stek den knaprig i smör i en stekpanna. Smaka av med salt och peppar.
  • Vispa smöret luftigt och blanda med örter och dijonsenap. Smaka av med salt och peppar.
  • Krossa rosépeppar och grönpeppar i en mortel. Gnid in köttet med kryddor och salt.
  • Stek köttet 2-3 min per sida i smör-&rapsolja i en stekpanna. Låt vila 5 min innan servering.
  • Servera oxfilén med betor, svamp och örtsmör.
Klart!

Lägg örtsmöret i en plastpåse, klipp ett litet hål i ena hörnet och spritsa ut det.

Energi:

580 kcal

Protein: 35 g
Kolhydrater: 23 g
Fett: 39 g

Ingredienser

Oxfilé i skivor
ca 600 g
Rosépeppar
1 msk
Torkad grönpeppar
1 msk
Svartpeppar
½ tsk
Salt
1 tsk
2 msk
Glaserade betor
Polkabetor
400 g
Gulbetor
400 g
1 msk
Honung
1 msk
Färskpressad citronsaft
1 msk
Strimlad färsk persilja
4 msk
Krispig ostronskivling
Ostronskivling
200 g
2 msk
Salt och peppar
Vispat örtsmör
100 g
Örtkryddor t ex persilja, dragon, gräslök
1 dl
Dijonsenap
1 msk