Pepparkakshus med mjölkkartong

Pepparkakshus med mjölkkartong

60+ min
Julens roligaste pepparkakshus i form av ett mjölkpaket. Bara att klippa ut mallar från ett diskat mjölkpaket. Dekorera efter tycke och smak.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/pepparkakshus-med-mjolkkartong/

Gör så här

  • Lägg smör, sirap och socker i en kastrull. Värm tills allt har smält. Häll blandningen i en köksmaskin.
  • Tillsätt grädde och kryddor, rör om. Blanda bikarbonat och mjöl, rör ner det i smeten. Arbeta samman degen, den blir ganska lös.
  • Låt degen vila i kyl ca 1 dygn.
  • Ta fram degen 1-2 tim innan utbakning.
  • Sätt ugnen på 175°.
  • Klipp ut tre mallar som på bilden.
  • Kavla ut degen direkt på bakplåtspapper, kavla den något tjockare än till vanliga pepparkakor.
  • Lägg på mallarna och skär ut delarna. Skär eventuellt ut fönster.
  • Baka i mitten av ugnen i 7-9 min tills delarna är bruna. Låt kallna helt på plåten.
  • Smält sockret i en stekpanna tills det är brunt.
  • Doppa två sidor i sockret, limma ihop sidorna och ställ på en bricka med folie. Fortsätt att limma ihop huset.
  • Rör ihop ingredienserna till kristyren till en jämn och blank massa.
  • Häll kristyren i en spritspåse och gör fina mönster på det färdiga huset. Dekorera ev med godis.
Klart!

Lägg husritningens mallar igen på de bakade delarna och jämna till kanterna medan de fortfarande är varma.

Energi:

6155 kcal

Protein: 75 g
Kolhydrater: 931 g
Fett: 229 g

Ingredienser

200 g
Mörk sirap
1½ dl
Strösocker
3 dl
1½ dl
Malen ingefära
1 msk
Malen kanel
1 msk
Malen kryddnejlika
½ msk
Malen kardemumma
½ msk
Bikarbonat
½ msk
Vetemjöl
12 dl
Kristyr:
Äggvita
1
Florsocker
3- 4 dl
Ättiksprit 12%
2 krm
Lim till huset:
Strösocker
2 dl