Lyxig gräddtårta
Betyg  (211 st)

Mitt betyg:

Lägg i varukorg

Finns i din varukorg

Köp hem ingredienserna med mathem.se

Lyxig gräddtårta

Bjud på en perfekt dessert med en god och lyxig gräddtårta. Variera garnering med färska bär eller frukter.

Receptet gäller för 10 bitar

Ingredienser

  • 4 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 1 tsk bakpulver

Fyllning:

  • 1 12 dl Arla® mjölk
  • 3 12 dl Arla® vispgrädde
  • 2 äggulor
  • 1 msk strösocker
  • 1 msk potatismjöl
  • 4 gelatinblad
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3 dl mosade bär

Garnering:

  • 3 dl Arla® vispgrädde
  • färska bär

Gör så här:

Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en rund kakform, ca 24 cm i diameter. Vispa ägg och socker vitt och poröst. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver och rör ner det i äggsmeten. Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min. Låt kakan vila några minuter innan den stjälps upp på ett galler för att kallna. Blanda mjölk, 1 1/2 dl grädde, äggulor, socker och potatismjöl till fyllningen i en kastrull. Värm på svag värme under omrörning tills krämen tjocknat och första bubblan syns. Lyft bort kastrullen från värmen. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 min. Ta upp gelatinbladen ur vattnet och lägg ner dem i den varma krämen. Rör tills gelatinet smält. Ställ kastrullen i kallt vatten så att krämen kallnar. Rör då och då. Vispa 2 dl grädde med vaniljsockret till ett fast skum och blanda ner i krämen. Dela kakan i tre bottnar. Lägg ett lager kräm på två av bottnarna och lägg de mosade bär på krämen. Lägg ihop tårtan. Vispa grädden. Bred lite grädde runt kanten och ovanpå tårtan. Lägg resten i en spritspåse och spritsa grädden på tårtan. Garnera med färska bär.

Källa:

Näringsvärden, per bit

  • Energi: 440 kcal
  • Protein: 8 g
  • Kolhydrater: 36 g
  • Fett: 30 g