Lax med fänkål

Lax med fänkål

25 min Huvudrätt
Lax i ugn som får fin smak av fänkål, saffran och tomat. Denna lax är fantastiskt god och lättlagad.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/lax-med-fankal/

Gör så här

  • Värm ugnen till 175°.
  • Lägg laxen i en ugnssäker form.
  • Torrosta fänkålsfröna i en het stekpanna. Låt svalna och mortla.
  • Blanda mortlade fänkålsfrön med salt, nymalen svartpeppar och citronskal.
  • Hyvla eller skär smöret i tunna skivor. Täck laxen med smöret och strö över fänkålsrubben.
  • Tillaga i ugnen i 20-25 min, tills laxen är klar.
  • Fänkålssallad: Skär bort stammarna från fänkålen och plocka dillen.
  • Dela fänkålen på mitten och hyvla tunt på mandolin. Lägg i isvatten i minst 10 min.
  • Strimla fänkålsstammen i tunna skivor och finhackade fänkålsdillen.
  • Blanda citronsaft med olivolja, salt, svartpeppar och finhackad dill.
  • Lyft upp fänkålscruditén ur vattnet och torka av på papper. Lägg i en skål tillsammans med stammen, fänkålsdillen och smulad vitost.
  • Häll över dressingen och servera till ugnsbakad lax.
Klart!
Energi:

527 kcal

Protein: 31 g
Kolhydrater: 50 g
Fett: 22 g

Ingredienser

Laxfilé
500 g
Hela fänkålsfrön
1 tsk
Salt och svartpeppar
1
Citronskal
1
25 g
Fänkålsallad:
Fänkål
1
Citronsaft
1 msk
Olivolja
1 msk
Flingsalt
1 krm
Svartpeppar
1 krm
Färsk dill
1 msk
1 förp